Juhtkiri: ebaõigluse saaga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Sylvesteri maksuvaidluse jätkumine ei olegi justkui uudis, vaid asjade loomulik käik. Kui vaidlusalused summad küünivad sadadesse miljonitesse kroonidesse, on loomulik, et nendest ei taha kuigi kergesti loobuda kumbki pool. Kummal poolel praegusel juhul õigus on, seda on raske öelda – esimese astme kohtus jäi kaotajaks küll maksuamet, kuid Eesti kohtupraktikas läheb esimese astme kohtu otsus järgmistel tasemetel küllaltki tihti muutmisele.

Sylvesteri saaga osutab nii või teisiti aga eredalt Eesti seadusandluses juba aastaid kehtinud rängale ebaõiglusele – see on eraisikutest ja ettevõtetest investorite ebaõiglane kohtlemine. Kui eraisikutel tuleb tulumaksu tasuda igalt kasumlikult investeeringult, läheb sealt saadav raha siis tarbimisse või edasi investeerimisele, siis ettevõtetelt küsitakse tulumaksu alles hetkel, mil seda raha tõepoolest muuks kui investeerimiseks kasutama hakatakse.

Eestis on sellest ebaõiglusest räägitud juba aastaid, tehtud ei ole selle likvideerimiseks aga midagi. Tänaseks on riigikokku vastav seadusemuudatus viimaks küll jõudnud, kuid viimati takerdus see raha näljas poliitikute soovimatusesse ebaõiglust likvideerida. Sylvesteri sarnaste vaidluste vältimiseks peab riigikogu selle aga kiires korras heaks kiitma, sest suurettevõtjate kõrval teenib see ka kümnete tuhandete oma tulevikku kindlustada soovivate lihtsate inimeste huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles