Madis Filippov: ise tehtud, hästi tehtud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Filippov
Madis Filippov Foto: Mihkel Maripuu

Kui Tallinnas ei taha Vabadussõja võidusammas mitte kuidagi päris valmis saada, siis möödunud pühadel kerkis sellest Eesti eri paigus vähemalt kaks väiksemamõõdulist töötavat koopiat. Üks Valgamaal ja teine Harjumaal Turba alevikus.



Viimane püstitati maantee äärde. Enam kui kolme meetri kõrgune jääskulptuur muutus päevapealt nii kohalike kui möödujate huviobjektiks, mille juurde viia küünlaid ning mille taustal pildistada. Ei vähimatki irisemist, et küll on kole rist, nagu päris samba puhul.



Usun, et uue risti võlu peitub selle lihtsuses ja see võeti omaks, kuna samba ehitasid kohalikud ise, heast tahtest, ilma kära või suurte summadeta. Vaid jääkamakate saagimiseks kulus bensiiniraha.



Seejuures mõjub kontrastsena päris võidusamba ümber käiv pidev jant. Küll venis selle ehitus, nüüd sammas laguneb, valgustust ei saada paika ning need miljonid, mille võinuks maksta kohalikele ehitusmeestele meie oma töö ja materjalide eest, et ise teha, rändasid piiri taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles