Ahto Lobjakas: Ameerika horoskoop

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: .

Inimese loomuses on otsida ümbritsevas varjatud tähendust, endeid, sõnumeid. Läti Henrik räägib muistse Eesti arbujatest (Julius Mägiste tõlkes), kel oli enne lahinguid ja rüüsteretki oma sõna öelda (kuigi mitte tingimata lõplik). Arbujad on aastasadadega taandunud ajaloo hämarusse. Nende kunsti riismed elavad praegu edasi peamiselt horoskoopides ja välispoliitikas.




Aastalõpu kõnekaim taevaste sfääride joondumine seondub uue USA suursaadiku Michael C. Polti isikuga. Valitsuse jaoks tähistab Polti kauaviibinud saabumine sideme taastumist maailma hüperjõu energiasambaga, vaatlejate jaoks võimalust koostada Eestile uus välispoliitiline horoskoop.



Mida ennustab Eestile Michael C. Polt? Eelkõige välispoliitiliselt igavat paari järgmist aastat ning kehva ilma. See, et Polt oli aastail 2004–2006 USA saadik Serbias ja Montenegros, võib olla enne, et Ida-Virumaa ja venekeelne elanikkond löövad varsti Eestist lahku. Tõenäolisem on siiski, et karjääri loojangufaasis Polt maandus Eestisse eesmärgiga siin lihtsalt vaikselt pensioni poole tiksuda.



Eesti kliima (ja muu elu) vähesele atraktiivsusele viitab asjaolu, et Polt on karjääridiplomaat, mitte president Obama või välisminister Clintoni sõber või rahakas toetaja – kellele meeldivad reeglina soojemad kohad.



Küsimusele, mida Polt Eestis peale hakkab, pole keeruline vastata. Senati väliskomisjoni ees 8. oktoobril ütles tulevane saadik, et hakkab «edendama Ameerika huve Eestis, arendama meie juba tugevat partnerlust, ja pakkuma kaitset USA kodanikele Eestis».



Võtmesõna on siin «huvid». USA huvid määratleb nõunike abiga president, praegu Barack Obama. Keda huvitab protsessi anatoomia, võib lugeda New York Timesist 12. detsembri uue Afganistani-strateegia sünnist. Saadikutel – isegi kui nad on ekskindralleitnandid, mida Polt ei ole – on asjade käigule minimaalne mõju.



Et Eesti ei ole Afganistan, on ilmne Polti senatile loetletud prioriteetidest. Eestilt tahab USA võitlusvõimelisi, HIV-testitud sõjaväelasi. USA pakub abi töökohtade loomisel, küberkaitses, põlevkivile alternatiivide otsimisel. «Kogukondlikud suhted» tahetakse luua kõigi eestlaste seas, «kaasa arvatud riigi suur venekeelne elanikkond».



USA huvid on geopoliitilised – panused oma sõdadesse ja regionaalne stabiilsus. Muud Eestilt ei oodata.



Suursaadik Polti määramisest muud otsida meenutab Evelyn Waugh’ noore Aafrika-ränduri kitsikust, kes kardab, et märkust vihmahooaja viibimise kohta võidakse tõlgendada soovina pealiku lemmiknaise järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles