Liisi Poll: üleilmne diplomaatia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Poll.
Liisi Poll. Foto: Peeter Langovits.

Kopenhaageni kliimakõnelused hakkavad jõudma otsustavasse järku. Seda näitasid nii kohati vägivaldseks kippunud protestid Taani pealinna tänavatel kui see, et kõnelustel on kohal juba ministrid ja õige varsti ka riigijuhid.




Suurest kärast hoolimata on tulemusi raske ennustada. Üritust juhtiva endise Taani keskkonnaministri ja tõenäolise tulevase eurovoliniku Connie Hedegaardi kinnitusel edenevad need arvatust kiiremini, arengumaad vihastasid vahepeal selle peale, et nende eest peidetavat dokumente, vihased protestijad väidavad, et tegutsemine pole igal juhul piisavalt kiire.



On paratamatu, et kui üritada saavutada kokkulepet pea kõigi maailma riikidega, on tulemuseks tõenäoliselt leige kompromiss, mille detailid pannakse paika hiljem. Ja hoopis raskem on ennustada, kui palju see kõik lõpuks kliimat mõjutada suudab.



Nii ongi Kopenhaagenis toimuv lisaks muule eelkõige harjutus, kuidas sõlmida üleilmseid leppeid probleemi lahendamiseks, mis justkui mõjutab kõiki, kuid millele pole ei ühest ega odavat lahendust. Kuidas sellega hakkama saadakse, selgub varsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles