Teadus hääbub?!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaan Hiie
TTÜ õppejõud

Vilja- ja karjakasvatusega tegelevas majandis otsustati äkki lõigata oras haljassöödaks. Aga sügisel ei olnud vilja ja nii jäi kari talvel nälga.

Analoogselt otsustas reformierakondlasest rahandusminister Siim Kallas maksustada tollipiiril teadus-arendustööde välisabi (detsember 2001, määrus nr 118). Ja seda vaatamata Riigikogus pool aastat varem vastu võetud seadusele ühineda UNESCO Nairobi konventsiooniga, mis näeb ette mitte maksustada teadus-, haridus- ja kultuurialaste materjalide importi.

Rumal olukord

Tolliametis kinni peetud humanitaarabina vormistatud kiirsaadetisi USAst ootas TTÜ teadlane kaks kuud. Saadetised maksustati lao-, käibe- ja tollimaksudega. Tehnikaülikooli taotlusele vabastada saadetised käibemaksust vastas tolliamet eitavalt, viidates õigusele kaevata halduskohtusse.

Aga teadlane ei võinud mingi hinna eest vedada alt lepingupartnerit ja pühenduda kemplemisele halduskohtuga. Välisfirmal oli kavas rajada Eestis «musta valgust» vikerkaarevärvidesse muundavate ekraanimaterjalide valmistamise ettevõte, sest teadlane oli välja töötanud senistest kaks korda tundlikuma ja kümme korda kiirema materjali.

Suur raha mujale

Hinnanguliselt üle 30 miljoni kroonise käibega kõrgtehnoloogiline «taim» tuli seega istutada USAs. Kelle tõttu, oleks paslik Siim Kallaselt ja teistelt asjameestelt küsida.

Vahemärkusena ütlen, et ka «merevahuga» tuleks tegelda, arvestades sagenevat naftamasuudi reostust. Seda ütlen isamaaliitlasest Riigikogu liikmele Lauri Vahtrele vastuseks tema märkusele «musta valgust» uurivatest «merevahu instituutidest» (Riigikogu teabepäeval TTÜs 13.12.2002).

Tänaseks on rahandusministrist saanud peaminister.

Kas aga keegi oskaks öelda, miks Eestis ei edene innovatsioon ja ajud lahkuvad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles