Proviisor: taimedest on abi

, proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimp ravimtaimi
Kimp ravimtaimi Foto: Liis Treimann

Ravimiameti ülesanne on tagada turul olevate ravimite toimivus ja ohutus. Ravimiameti pädevusse kuulub ka toote ravimina määratlemine. Kuna ravimtaimedel ja nende segudel on toimeainete sisaldus väiksem kui ravimitel, on nad määratletud kui toidulisandid.


See aga ei tähenda, et neil ei oleks vaevusi leevendavat ja isegi ravivat toimet. Ravimtaimede kasutamine põhiravina või põhiravi toetava vahendina sõltub vaevuse liigist ja ägedusest. Paljudel juhtudel on vajalik ravi tugevatoimeliste ravimitega, sageli saab inimene kannatlikult taimeteesid juues abi. Kui tervis ei parane taimeravi toimel, tuleb pöörduda arsti poole.

Ravimtaimede kasutamise kohta käivate teadmiste kadumamineku pärast Eestis ei tasu muretseda.

Apteekides ostetakse ravimtaimi ja kasutatakse neid üsna usinalt, eriti sügis-talvisel ajal.

Meil on olnud ja on väga häid ravimtaimede tundjaid arstide ja proviisorite hulgas, kes on uurinud rahvameditsiini ning võrrelnud paljusid kogemusi ja teadusuuringuid, kirjutanud suurepäraseid raamatuid: Ain Raali Taimedes talletuv tervis, Aili Paju Aed kui apteek, Kaljo Mandre Koduapteek on kindlasti paljudel kodus riiulil.

Apteekrid oskavad ravimtaimede kasutamist patsiendile selgitada, juhtides vajadusel tähelepanu ka nendele taime omadustele, mis pakendiinfos ei kajastu.

Eraldi teema on usu puudumine taimedega ravimisse, mida esineb nii apteekrite, arstide kui ka meditsiinikaugete inimeste seas. Kes usub taimede ravivasse jõusse, saab abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles