Loosungid ja tegelikkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalju Soo, TTÜ Virumaa Kolledzhi vanemspetsialist

Sõnades toetavad valitsusringkonnad igati Ida-Virumaa eelisarendamise põhimõtet, aga kui läheb tegudeks, ilmneb sageli vastupidine tendents - summutatakse või koguni likvideeritakse siin tekkinud regionaalpoliitiliselt väga vajalikud algatused ja ettevõtmised.

Üks konkreetne näide on olukord venekeelse tehnilise kõrghariduse omandamise võimalustega Ida-Virumaal.

Põhjendamatu samm

Kuna eesti keele õpetamise tase regiooni vene koolides on seni küllaltki madal, eriti Narvas ja Sillamäel, ei ole paljud gümnaasiumilõpetajad võimelised alustama kõrgharidusõpinguid eesti keeles.

Siin oligi abiks Virumaa Kõrgkoolis alates 1992. aastast koostöös TTÜga käivitunud tehnikavaldkonna alusõpe koos eesti keele omandamisega, kusjuures eesti keele õppimiseks oli ette nähtud üks lisa-aasta.

Kahe aasta jooksul läbisid üliõpilased Kohtla-Järvel tehnikavaldkonna alusõppe programmi ja õppisid süvendatult eesti keelt, jätkates seejärel õpinguid juba valitud erialal Tallinnas.

Kuid ometi lõigati võimalus ära, järsult ja ilma igasuguse põhjenduseta. Nimelt ei andnud haridusministeerium pärast Virumaa Kõrgkooli reorganiseerimist TTÜ Virumaa Kolledzhiks 2001/2002. õppeaastaks kolledzhile enam riiklikku tellimust mainitud õppevormile, ehkki haridusministri ja TTÜ rektori allkirjastatud lepingus Virumaa kolledzhi ülemineku kohta oli fikseeritud tehnikavaldkonna alusõppe säilimine kolledzhis.

Tulemuseks on, et majas, kus rohkem kui 30 aasta jooksul on hariduse saanud mitu inseneride põlvkonda ja kus parematel aegadel üliõpilaste arv küündis 500ni ja veel 2000. aastal ületas 300 piiri, on see tänaseks kokku kuivanud sajani.

Kas jätkub tahet?

Siiani on haridusministeeriumi ametnikud täielikult ignoreerinud kohalike spetsialistide arvamusi ja ettepanekuid kolledzhi arengu kohta ning kõik otsused on vastu võetud vajaliku analüüsita ning tegeliku olukorraga tutvumata.

Esimeseks sammuks olukorra normaliseerimise suunas võiks ja peaks olema juba varem sõlmitud Ida-Virumaa jaoks väga olulise kokkuleppe täitmine: taastada kolledzhis tehnikavaldkonna alusõpe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles