Argo Ideon: demokraatia vs demokraatia

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Vaadanud laupäeva õhtul «Aktuaalse kaamera» uudislõiku Keskerakonna kongressist, Ühtse Venemaa külalis­esindaja leegitsevast tervituskõnest ja sotside esimehe Jüri Pihli kiitvaid kommentaare, saatis veteranpoliitik, ekspeaminister Andres Tarand sotside listi lühikese, ent pahase kirja, milles teatas, et astub erakonnast välja.



Eilseks oli Tarand veidi hoogu maha võtnud ega rääkinud enam kohe väljaastumisest. Ta nõudis üksnes sotside juhatuselt kindlat seisukohavõttu, et jätkatakse demokraatlikul, mitte putinlikul teel.



Ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar nõudis ju oma kõnes laupäevasel parteikongressil demokraatiat. «Kahjuks ma ei saa teile täna öelda, et Eesti demokraatia on hädaohus. Asi on hullem,» ütles Savisaar.



Sõnades tahavad nii Savisaar kui Tarand sama asja, kuid sõnale «demokraatia» mõistesisu andmises on nad üpris vastandlikud.



Savisaare kongressikõnet lugedes võib aru saada, et demokraatia tagamiseks on vaja vähemalt Keskerakonna võimuletulekut ja astmelise tulumaksu kehtestamist, umbes nii nagu Lenini järgi võrdus kommunism Nõukogude võim pluss kogu maa elektrifitseerimine.



Lisaks peaks ka ajakirjandus joonduma Keskerakonna parteiliini järgi. Endise sotside esimehe Tarandi loogika aga räägib hoopis muust: otsustusmehhanismidest ja Eesti välispoliitilise joone hoidmisest.



Tundub, et need kaks erinevat demokraatiamõistmist kokku ei sobitu. Lõpliku valiku, kumb demokraatia on see õige, teeb aga nagunii valija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles