Hille Tänavsuu: mis nad tulevad meie õue peale!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hille Tänavsuu.
Hille Tänavsuu. Foto: Toomas Huik

Veel hullem – tulevad meie trammiga sõitma, meie õhku hingama. Teile, maakatele, pole pealinna hüvesid vaja. Mis siis, et siin iga päev tööl käite, oma maksuraha viite ju valda. Sõitke valla bussiga, hingake valla õhku ja tehke oma ostud kas või Kapa-Kohilas.


Tallinna linnavalitsus soovib ühissõiduki piletihindadega vahet teha, kes tallinlane, kes linna piiri tagant, ikka omadele odavamalt ja võõrastele täie rauaga. Tuleb tuttav, see kõik on juba olnud. Leidsin oma arhiivist, et olen samal teemal kuus ja pool aastat tagasi kirjutanudki.



Tollal oli linnavalitsusel – mäletatavasti oli ka siis linnapea Edgar Savisaar – kavas seada sisse linnaelaniku kaart,­ mis annaks Tallinna registris olevatele inimestele soodustusi. Tollal käis jutt odavamast bussipiletist, mobiiliga parkimisest, ujulas sumamisest ja pidulikust abielu registreerimisest.



Tookord valitses linna Reformi- ja Keskerakonna koalitsioon. Kas suutsid oravad ninasarvikule mõistuse pähe panna, aga tallinlase kaardist ei saanud asja.



Sajad, kui mitte tuhanded inimesed sõidavad iga päev Tallinna tööle mitte oma lõbuks. Nende kodukohas Harju- ja Raplamaal, isegi kaugemal – Lääne- ja Virumaal lihtsalt ei ole töökohti. Vaevalt nad vabatahtlikult nii ebasõbralikku pealinna oma jalga tõstaksid, ikka häda sunnil.



Minu arust on linnaisad jätnud kahe silma vahele ühe asja, mis linnakassasse hoobilt palju pappi tooks. Paljud «võõrtöölised» käivad tööl autoga. Tuleks kehtestada maakatele linnas autosõidumaks.



Kasu linnale pole neist ju kopika eestki! No kui parkimispisku välja arvata. Mupo-mehed võiksid igal hommikul suurte teede otsas seista ja aina raha korjata. See oli muidugi nali, aga mine tea, äkki naljavaene linnavalitsus võtab seda tõsiselt. Siis olen küll plindris ja ütlen ettepanekust lahti.



Igatahes on sotsidega kaunistatud keskerakondlik linnavalitsus rahahädas unustanud, et Tallinn on pealinn, kõigi riigi elanike linn. Eesti territoriaalse haldusjaotuse seaduses on see fakt küll kirjas, ent sisu sellele pole antud. Pealinna seadus, milles oleksid ära toodud Tallinna õigused ja kohustused, pole kuuldavasti kuhugi jõudnud.



Tean inimesi, kes on end Tallinna registrist maha võtnud lihtsalt sellepärast, et linnaisade poliitika käib üle mõistuse. Sõnades räägitakse suurest hoolimisest, tegelikkuses on asi hoopis vastupidi.



Selle asemel et linna valitsemiskulusid kokku tõmmata, pistetakse käsi aina sügavamale linlase ja eriti linnataguse tasku. Mis see üheprotsendine müügimakski siis muud tähendab kui paljude kaupade hinnatõusu, mis kõhnema rahakotiga inimesed linnast hoopis eemale peletab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles