Juhan Paadam – 12 punkti!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enim punkte sai Läti laul, võistluse võitis Eesti

Kuigi Eurovisiooni lauluvõistlusel Tallinnas kogus kõige rohkem punkte Läti laul, saavutas taas ülekaaluka võidu Eesti. Keskmise hinnaga pool krooni ühe televaataja kohta tehtud otsesaade oli hoogne ja pisiasjadeni viimistletud, pidu Rocca al Mare suurhallis käis pilvini. Ka ettevalmistusnädal linna serva rajatud rahvusvahelises telklinnakus sujus ladusalt.

Eurovisiooni lauluvõistlus on ennekõike väikeriikide ja Ida-Euroopa rahvaste enesenäitamise tribüün, kus saab aastast aastasse eeskätt iseendale tõestada: me oleme tõesti olemas. Eesti sai enesetõestusega taas kord hakkama, meie koht sellel tribüünil on kindlalt esireas.

Miks olekski pidanud teisiti minema? Eurolauluvõistlust on peetud ligi pool sajandit ja nii mõnegi teise väikerahva telejaam on saanud selle tipptasemel korraldamisega juba õige mitu korda hakkama. Miks me siis ikkagi kardame, et just eestlased on käpardid, kes lasevad kaamerakraanal publiku sekka kukkuda või raiuvad kogemata kombel läbi elektrikaabli?

Küllap väljendas möödunud kevadel puhkenud kahtlustelaine - kas Eesti saab hakkama - ühtaegu nii eestlaste eneste alaväärsuskompleksi kui ka lääneeurooplaste halvasti varjatud üleolekutunnet. Mõelda vaid - mingi väike ja vaene, pime ja pika arengupeetusega riigike kusagil Venemaa külje all võitis imekombel võistluse, mille korraldamise keerukust ja kulu ei oska ta uneski näha. No saab alles nalja, Eurovisiooni hallis argipäevas.

Eelarvamused osutusid tühjaks. Eesti ei pea minema Euroopasse, sest Eesti on Euroopas. See oli lauluvõistluse sõnum, mis vaatas vastu peaaegu igast telekaadrist. Ilmselt jäi siiski paljude Eesti televaatajate hinge kriipima reklaami näitamine saatejuhtide Annely Peebo ja Marko Matvere laulu ajal.

Jah, on tõesti kahetsusväärne, kui poolteisemiljoniline kodupublik peab Raimond Valgre südamliku viisi asemel leppima EMT lepatriinudega, aga veelgi kahetsusväärsem oleks, kui raha puudumise tõttu näidataks kogu võistlust liikumatule kolmjalale asetatud kiviaegse kaameraga.

Eesti Televisioon ja Juhan Paadami meeskond ei teinud laupäeval midagi erilist. Nad tegid igituttavat ja rutiinset meelelahutussaadet, kuid nad tegid seda eriliselt hästi, lausa oivaliselt.

ETV juhatuse esimees Ilmar Raag pani eurolaulusaatele hindeks neli. Postimees on teist meelt. ETV ja Juhan Paadam - 12 punkti! Vähimagi hinnaalanduseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles