Anne Rande: jõuluvana võiks kinkida raamatuid

, Eesti Laste­kirjanduse Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Rande
Anne Rande Foto: Repro

Nädal tagasi võõrustas Eesti Lastekirjanduse Keskus tuntud ja tunnustatud islandi lastekirjanikku Kristin Steinsdottirit. Lisaks Islandi lastekirjandusilmale saime selle muinasjutulise saare eluolust teada muudki.

Näiteks seda, et raamat on üks absoluutselt kindel jõulukingitus igale lapsele, ja see jätkub seni, kuni lapsepõlv otsa saab. «Ja nii on see olnud kogu aeg!» väitis kirjanikuproua silmade särades.

Kuigi, mis salata, see ei meeldivat mitte kõigile islandi lastele, kuid komme on komme ja kordub aastast aastasse nagu teisedki traditsioonidega jõulutegemised.

Mäletan, kui olin väike, kingiti ka Eestimaal lastele näärideks ikka raamatuid. Mul on praegugi veel suur osa neist meeles, mida näärivana salmi eest kotist välja võlus. Muidugi ei meeldinud alati raamatut saada, aga see oli komme ja kombe vastu ei saanud laps kuidagi – mingi pirtsutamine ei tulnud kõne allagi. Nina võis vingus olla salaja, kuid enamjaolt asendus see tänulikkusega, kui raamatu lahti lõid ja end lugema unustasid.

Kuigi raamatuid ilmub praegusel ajal lugematu arv – rohkem kui vaadatagi jaksad, süvenemisest rääkimata –, on see ilus kingimõte Eestimaal kahjuks unustusehõlma vajunud. Kas poleks tore, kui hakkaksime jõuludeks jälle väikestele ja suurtele lastele raamatuid kinkima – kas või üks lugu igale lapsele!

Muidugi teevad targad lapsevanemad seda praegugi, kuid kahjuks ei vaata märgatavalt suur osa vanematest raamatute poolegi, sest nad ei pea neist kohe mitte midagi – nad lihtsalt ei tule selle pealegi, et kes loeb, see teab ja saab heaks ja õnnelikuks pealekaubagi.
Jah, mis seal salata, paljud raamatud maksavad palju raha. Samas tean täpselt, et leidub, ja mitte sugugi vähe, üllatavalt soodsa hinnaga sisukaid, ilusate piltidega laste- ja noorteraamatuid.

Mida varem jõuluvana lapsi raamatukingitusega üllatab, seda kindlam on, et lapsest kasvab lugeja inimene. Sünnib ju iga laps lugejaks! Kohe algab jõuluaeg, kingituste aeg! Imeliselt kirev raamatupall on teie käes, suured inimesed!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles