Kus sa oled, Telepoiss?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lapsed peavad oma ekraani tagasi saama

Aasta 2002 on telejuubelite tihe. Seda ka lastele ja noortele mõeldud saadete osas. Kümneaastaseks saab nüüdne keskne (ja samas üsna ainuke) lastele mõeldud omasaade «Laulukarussell», mais täitub kolmkümmend aastat saatel «Kaks takti ette».

Täna on ka Telepoisi neljakümnes sünnipäev. Selle mitut põlvkonda eesti lapsi viisaka kraapsuga tervitanud joonislapse debüüt 1962. aastal märgistab ühtlasi «Lasteekraani» sündi.

Paraku saame sellest olulisest ja tugevast lülist Eesti teleekraanil rääkida minevikus, legendide ja nostalgia tasandilt. ETVs pole enam lastesaadete toimetust olemaski.

Kurb küll, et midagi ühiskonnale nii endastmõistetavat ja tarvilikku jäi kaitsetult turumajanduse hammasrataste vahele. Et kesksel Eesti telekanalitel veel üldse midagi lastekeskset püsib, pole siiski virtuaalne illusioon, vaid mõne viimase TV-mohikaanlase teene. Nemad kannavad edasi seda headuse ja kodukesksuse vaimu, millele omas ajas panid aluse tollased entusiastid eesotsas Uno Leiesega.

Mida tähendab kas või laste laulusaadete püsitraditsioon! Jah, ka tulevasi pärislauljaid on see meile andnud, aga veel midagi palju enamat. See on olnud eesti laste kollektiivne kinderstube.

Vaadates, mida meie kolm telekanalit praegu oma rahva noorimatele raatsivad pakkuda, jääb mulje, nagu polekski meil enam lapsi olemas. Sisseostetud teletupsud, uued ja vanad multikad on peaaegu kõik. Viimaste puhul tuleb õnne tänada, et valik pole enam nii vägivallakeskne kui mõne aasta eest.

Kui erakanalite lastesaadete kasinust saab vabandada karmi olelusvõitluse paratamatusega, siis ETV puhul see küll ei maksa. Mida aeg edasi, seda valusamalt annab tunda rohmaka lõikega tekitatud lünk.

Lastesaated pole vajalikud mitte ainult väikeste inimeste suunajate ja kasvatajatena - niisama olulised on need ka täiskasvanutele. Lastesaate aeg teleri ees on paljude perede päevakulminatsioon, tõeline ühise suhtlemise tund.

Kõik viimasel ajal vahetunud ETV juhid on lubanud «Lasteekraani» tagasi tuua. Aga ükski neist pole sellega toime tulnud. Ikka takerduvat kõik rahapuuduse taha. Raha polnud ju ka siis, kui «Lasteekraan» toimis!

Nii ei jäägi üle muud kui küsida: kus sa oled, Telepoiss?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles