Kommertsreklaam ETVst välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Marju Lauristin
Mõõdukad, Chisinau

Neljapäevases Postimehes kommenteeris kodanik Rein Lang õelalt minu parandusettepanekuid ringhäälinguseaduse muutumise seadusele, mille jätsin enne Euroopa Nõukogu delegatsiooniga Moldovasse siirdumist kultuurikomisjoni liikmetele arutamiseks. Sellest on tekkinud kahetsusväärne segadus, mida tuleb selgitada.

Esiteks - saatsin ettepanekud, lisades, et need on üksnes aluseks komisjoni aruteluks ning selle järel komisjoni enda ettepaneku formuleerimiseks. Panin komisjoni sisearuteluks meelega kirja äärmuslikud variandid nii seaduse jõustamise tähtajaks kui uute litsentsitasude summadeks, et komisjonil oleks võimalik kõiki asjaolusid kaaluda ja ka musti stsenaariume käsitleda.

Põhjuseks on asjaolu, et reklaami ärajäämise eeltingimusena kolmepoolselt kokku lepitud toetussummat avalik-õiguslikule ringhäälingule praegu arutusel olev riigieelarve eelnõu täies mahus ei sisalda. Samuti on ära langenud üks litsentsitasu maksev kanal, TV 1, ning erakanalite suusõnalised lubadused vabatahtlikult viis miljonit juurde maksta ei ole piisav garantii. Seetõttu tegin ka ettepaneku summa piirmäära suurendada, lõplik suurus on aga kindlasti läbirääkimiste objekt ning alles seejärel seadusesse kirjutatav.

Mis puutub tasulise või tasuta reklaami probleemi, siis kindlasti ei arva ma, et ETV võiks reetlikul viisil kokkulepitust kõrvale hiilida ja tasuta kommertsreklaami edastada, nagu mulle seda inkrimineerib kodanik Lang. Küll aga peaks ETV jätkuvalt saama edastada mittekommertslike kultuuriürituste ning sotsiaalreklaami. Kui väljend «tasuline reklaam» ei ole arusaadav kommertsreklaami tähistamiseks, nagu mina seda mõtlesin, tuleb kindlasti leida täpsem väljend.

Ja lõpuks - olen alati olnud arvamusel ja jään alati arvamusele, et ETVst tuleb kommertsreklaam kõrvaldada ETV avalik-õigusliku programmi kvaliteedi huvides. Arvan ka, et kaks kommertskanalit peaks Eestis jääma ja saama kindla majandusliku tagatise kindla reklaamitulu näol.

Kuid seda tagatist saab anda ainult siis, kui ka avalik-õiguslikule ETV-le on eelarve kaudu tagatud piisav ja stabiilne rahastamine, et ta saaks täita talle pandud kohustusi. Nende kohustuste hulka kuulub ka Eesti kultuuri ja ajaloo sündmuste täiemahuline jäädvustamine videoarhiivi tarvis, milleks minu arvates võiksid ka sponsorid edaspidigi annetada, ja mida ju ka kommertskanalid saavad kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles