Margot Wallström: tee oma hääl kuuldavaks

Margot Wallström
, Euroopa Komisjoni asepresident
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa  Komisjoni asepresident Margot Wallström
Euroopa Komisjoni asepresident Margot Wallström Foto: Peeter Langovits

Tänu Lissaboni lepinguga ette nähtud kodanikualgatusele laienevad inimeste võimalused Euroopa poliitikas otse kaasa rääkida. Kodanikud saavad uue kollektiivse poliitilise õiguse, mis võimaldab neil Euroopa Komisjonile teada anda, millist tegevust viimaselt oodatakse. Kui kodanikud koguvad üle Euroopa Liidu kokku miljon allkirja, saavad nad esitada komisjonile ettepaneku tegutsemiseks teatavas poliitikavaldkonnas. Niisiis on kodanikel lisaks õigusele otse valida Euroopa Parlamenti ja esitada parlamendile petitsioone avanenud laiem võimalus mõjutada komisjoni algatusi.


Kogu oma ametiaja jooksul komisjoni asepresidendina teabevahetusstrateegia ja institutsioonidevaheliste suhete alal olen toetanud kodanike õigust olla rohkem kuuldaval ja tegutsenud sel eesmärgil. Olen pidanud tähtsaks selgitada paremini inimestele, kuidas mõjutavad komisjoni otsused ja algatused nende igapäevaelu ning rõhutanud vajadust olla inimestega ühenduses kohalikul tasandil. Demokraatia on tähtis sõna. Meil on vaja Euroopas tugevamat demokraatiat, mille abil saaks oma hääle kuuldavaks teha suurem arv kodanikke. Selles aitab meid Lissaboni leping.

Kodanikualgatus toimib riiklikul tasandil juba mitmes liikmesriigis, nagu Austrias, Itaalias, Ungaris, Hispaanias, Madalmaades ja Portugalis. Euroopa tasandil on hiljaaegu toimunud mitu tõeliselt üleeuroopalist poliitilist kampaaniat, kus on õnnestunult allkirju kogutud. Toome näiteks Euroopa Puuetega Inimeste Foorumi korraldatud kampaania «1million4disability», mille eesmärk oli tõhusa seadusloome kaudu parandada puuetega inimeste õigusi ning võidelda igasuguse puuetega inimeste õiguste eiramise vastu.

Ametlikult ei ole Euroopa kodanikualgatust veel olemas. Kuna me oleme jõudnud uue lepingu jõustumisele väga lähedale, on tähtis luua see uus demokraatia tööriist nii, et see oleks kättesaadav, läbipaistev ja kasutajasõbralik. Tuleb seada kindlad eeskirjad kodanike kampaaniate kohta, et need oleksid tõhusad.

Lissaboni lepingu järgi võivad miljon kodanikku, kes esindavad olulist osa liikmesriikidest, taotleda, et komisjon esitaks oma pädevuse piires ettepaneku teatavas valdkonnas. Kuigi lepingu sätted on selged, jäävad mõned tähtsad praktilised küsimused lahtiseks. Mida tähendab täpsemalt «oluline osa liikmesriikidest»? Kas kodanikualgatusest osavõtmiseks peaks inimene olema 18-aastane? Kuidas saaks uus meede toimida tõhusalt nii, et see ei oleks liiga bürokraatlik või keeruline? Kuidas me saame selle teha igaühele kättesaadavaks nii, et seda ei kuritarvitataks ja et allakirjutanud tegelikult oleksid olemas?

Need on mõned küsimused, millele meil veel ei ole vastuseid ja mille kohta me ootame igaühelt arvamust. Euroopa Komisjon alustas eile laia avalikku arutelu, et kuulda Euroopa Liidu kodanike, kodanikuorganisatsioonide ja huvitatud isikute arvamusi, mille abil saaks täpsustada kodanikualgatuse praktilisi üksikasju. Igaüks saab anda oma panuse, saates arvamuse meie rohelise raamatu kohta, mis on kättesaadav 23 ametlikus keeles aadressil: http://europa.eu/documentation/official-docs/green-papers/index_en.htm. Vastuse saatmiseks on aega kuni jaanuari lõpuni ja me loodame saada palju vastuseid inimestelt üle kogu Euroopa.

Arutelu lõppedes esitame Euroopa Parlamendile ja nõukogule vastu võtmiseks määruse ettepaneku. On tähtis, et ettepanek esitataks varsti pärast lepingu jõustumist, sest kodanikel peab olema võimalus uut õigust kiiresti kasutama hakata. Kodanikualgatusega luuakse otsesem võimalus kodanike osalemiseks Euroopa Liidu poliitilises otsustusmehhanismis. Te saate oma hääle teha kuuldavaks juba praegu, kui võtate osa arutelust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles