9/1 kultuurikommentaar Raoul Kurvitz: Kunstniku moblapäevik

Raoul Kurvitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Kurvitz
Raoul Kurvitz Foto: SCANPIX

(Kirjaviis muutmata.
Autori märkus toimetajale:
«Kirjutan ekstreemtingimustes elektrita maam6isas, v66ra moblaga, siin artikkel:»)


 

Kuskil hiljaaegu n&ib eesti kultuurielus &ra olnud totaalne p6lvkondade vahetus, ent millal? Vaevalt, et see toimus varem kui 2011 - siis valitses mu meelest Eestis yleyldse yks kultuurip6ud, ja avalikkus sylitas kultuuriinimestele avalikult n&kku.

Hetkel on aga olla kultuuriinimene Eestis uhke ja hea. Presidendi roosiaiaski n&isid yhel hetkel vastu jalutavat vaid omaenda head tuttavad ja kamraadid kunsti-, muusika-, teatri- ja luuletandritelt, ning taoline, tasane ja armunult sulnis patseerimine n&ib soojade suve%%de j&tkudes olevat kandunud yle kogu linna. Erinevad kultuurip6lvkonnad on yksteisesse sulandunud, ning yllatuslikult domineerivad need k6ige nooremad.

Kas peaks nyyd vana avangardist hoopis 6hkama vanade v6itluslike aegade j&rele (kui pojad tapsid isasid ja isad poegi, ehkki omavaheline vanusevahe k6igest 4-5 aastat. Just sellise rytmi ja tonaalsusega toimusid p6lvkonnavahetused veel 90ndatelgi,ent mina seda tagasi ei igatseks.

Et millest konkreetsemalt ma siin r&&gin? Alustaks omaenda valdkonnast ning l&hinaabrusest: otse minu l&vepqku taha kultuuritehases Polymer on tekkinud suurep&rane, ehkki uskumatult l&rmakas kunstiteos triolt Tanel Saar, Kilian Ocks ja Janno Bergmann, ning Sandra J6geva vaimustavat stand-up show’d avanes v6imalus kuulata k6rvaltoast l&bi seina ilma oma atejeest lahkumata. Nimelt toimus Polymeris &sja kahen&dalane maratonfestival, ning ylakorrusel muu hulgas 70ndate hipirahva ulatuslik kogunemine, ajendiks omaaegse hipiguru Vladimir Wiedemanni raamatu «Pyha kaljukitse radadel» esitlus.

Liikudes kaugemale: muidugi Mark Raidpere kvaliteetn&itus EKKMis, j&rgmises olulises paigas, kus olulised asjad toimuvad. Von Krahlis leidis aga augusti keskel aset hoopis islaadne yritus Jim Ashlevi korraldamisel, kus noorimad ning ka vanemad luuletajad ja muusikud yksteisele oma loomingut esitasid, raamistuseks hoopis teatav teatrietendus.

«Paremaks enam ei saa minna!» ytles yrituse moto, kuid sellel syndmuste ahelal, mis koos 12. augustil Karepal toimunud performance’i-festivaliga «Torm» k6ik kuidagi yhte ritta asetub, ei n&i l6ppu tulevat ka sygishallade saabudes. Siinkirjutajal on informatsioon oktoobris korralduvatest, hoopis ise&ralikest ja suurejoonelstest syndmustest; stay tuned.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles