Juhtkiri: rohelise koletise kodustamine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond ja sotsid peavad võimuläbirääkimisi.
Keskerakond ja sotsid peavad võimuläbirääkimisi. Foto: Urmas Nemvalts

On päevselge, et sotsiaaldemokraadid olid ja on mitme keerulise valiku ees. Võimult/pildilt eemal olla ei tundu erakonna juhtidele sugugi tore. Teiselt poolt on selge, et jõuliselt korruptsiooni ja maksumaksjate rahaga poliitilise propaganda tegemise vastu olnud erakonna valijad ei oota mitte üksnes seda, et lasteaedade rahastamine Tallinnas jätkuks 2008. aasta tasemel ja sotsiaalseid töökohti püütaks luua võib-olla senisest targemal kombel.



Sotsiaaldemokraadid kasutasid kohalike volikogude valimiste eel ise reklaamis kujundit Pühast Jürist, kes võitleb rohelise koletisega.

Jüri Pihl on nii valimiste eel kui järel olnud oma väljaütlemistes üsnagi mõõdukas, aga seda sõnakamad on olnud tema erakonnakaaslased. Sotside retoorika kannapöörde nurkkiirus on lihtsalt hämmastav!

Juhtivad sotsiaaldemokraadid on jõudnud möödunud nädalal rääkida poliitilise kultuuri muutumisest Tallinnas. Pidage ikka natuke hoogu! Mis sunnib väiksema vellena läbirääkimistele kutsutud poliitikuid seletama, justkui oleksid nad Keskerakonna, keda nad alles nädalapäevad tagasi koletiseks nimetasid, kodustanud?

Pole kahtlust, et sotsiaaldemokraadid teavad väga hästi, milline osa Tallinna linnavalitsemisel möödunud aastatel ilmnenud poliitilisest kultuurist nende valijatele ei meeldi. Võiks esmalt muuta ja siis ennast kiita. Nii näiks mõõdukam.

Üks lakmustesti küsimustest on, mis saab raiskavast ja propagandale suunatud nn linnameediast. Just nimelt vastus küsimusele «miks?» kuulub poliitilise kultuuri alla. Kui sotsid suudaksid Keskerakonda sundida loobuma neile suurt edu toonud propagandamasinast, siis võiksime rääkida esimestest kodustamise märkidest. Täpsemalt öeldes sellest, kes keda õigupoolest kodustab.

Kokkuvõtteks ei ole kellelgi põhjust sotsiaaldemokraatidele ette heita ei koalitsioonikõneluste fakti ega ka võimalikku koostööd Keskerakonnaga Tallinnas.

Paremerakonnad tõrjusid sotsid Toompeal koalitsioonist. Just Jüri Pihl ütles oma valijatele selge sõnaga, et ta ei välista koostööd ühegi erakonnaga. Küll aga võiksid mitmedki sotsiaaldemokraatide juhtfiguurid esmalt mõelda, kas ja millist kultuuri  millises suunas nad mõjutada suudavad.

Ning alles hoolika mõttetöö järel püüda selgitada seisu neile toredatele inimestele, kes sotse valimistel toetasid, ja kõigile ülejäänutele terves Eestis.

Muidu võib juhtuda, et Keskerakonnal kaob käest põhjus, miks sotsiaaldemokraate koalitsiooni kutsuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles