Heili Sibrits: telekapuldi duell

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heili Sibrits
Heili Sibrits Foto: Pm

Valimised on pidupäev, seda korrutati pühapäeval nii raadiost kui televisioonist. Aga kuidas saab valimispeost osa aus kodanik, kes keskpäevaks on riigi ees oma kohuse täitnud ning poest süldi-tordi-morsijoogi koju viinud? 



Ikka teleri vahendusel. Sel vihmasel pühapäeval oli valida lausa kahe kanali vahel.


Isegi pime nägi ETVst, et valimised on tõsine teema, mille üle nalja viskamine võrdub surmapatuga. Tõsiste ilmetega, väljapeetud pausidega kõnelesid nii ERRi raskekahurväelased Aarne Rannamäe ja Indrek Treufeldt, «Valimiste õhtu» külalised Hardo Aasmäe ja Sulev Valner kui ka stuudiosse palutud külalised.



See-eest Kanal 2 valimismaraton «Öö valitutega» soovis tõestada vastupidist. Mürtsu, kisa, kiljumist, auväärseid külalisi ja tempot, seda kõike oli ohtralt. Sekka pisut analüüsi, lõõpi ja tulemuste kiiret ettevuristamist. Kui jätta kõvale Kanal 2 valimisöö helipraak, oli Tuuli Roosma ja Hannes Võrno juhitud valimismaratoni suurimaks miinuseks tugeva ajakirjandusliku sisu vajakajäämine.



Arusaamatuks jäi diivanil istuva seltskonna (Mart Juur, Rein Kilk, Viktoria Ladõnskaja, Indrek Tarand ja Marek Reinaas) ning nende vahele pressitud, stuudiosse kutsutud poliitikute roll.



Olaf Suuderi juhitud ekspertgrupi sõnavõtud jäid kahjuks pealiskaudselt lühikeseks. Parteide peosaginat näitas Kanal 2 üllatavalt napilt, plusspunktid saavad nad Keskerakonna venekeelse laulu vahendamise eest. ETV valimispidude otselülituste tõrvatilgaks meepotis on võsareporterlik usutlus silmanähtavalt joobes Linnar Priimäega.



ETV üllatas lihtsate ja selgete, visuaalselt nauditavate infograafikutega. Kuid tikksirgelt ERRi plagu ees seisev Ragnar Kond mõjus ekraanil koomiliselt, samas ei vähendanud see maakondadesse otselülituse vajalikkust.



Kas televaataja eelistab paatoslikku analüüsi või aastavahetuslikku valimismöllu, selgub juba täna Emori telemõõdiku-uuringust. Lõppenud valimiste suurima tähe, 38 974 häält kogunud Edgar Savisaare triumfeeriva saabumise püüdis kaamerasse vaid ETV. Seega vaatamata Emori tulemustele kroonin telekapuldi duelli võitjaks ETV.



Või õigemini on võitjaks valija, kel oli võimalik valida konservatiivselt ja esialgu igavavõitu sinimustvalge pidulikkuse ning peomeeleolulise, kuid samas analüüsivaese mürtsu-möllu vahel. Mõlemal kanalil tasuks teineteiselt õppida. ETV-le kuluks ära üks korralik annus vabamat hingamist, näiteks vägagi värskendavalt mõjus valimismaratoni lõpus «Erisaatest» pärinev «Valimatute valimislubaduste laul». Kanal 2-le sooviks kannatust saatekülaliste kuulamisel ning pisut suuremat teemadesse süvenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles