Tiit Reinberg: Paideloni röövlid haaravad Paides võimu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Reinberg.
Tiit Reinberg. Foto: SCANPIX
Nii nagu Paide sünnipäeval etendatud lavastuses kandsid röövleiks kehastunud koalitsioonikaaslased Paide linnapead Kersti Sarapuud tädi Sohvina kätel, kindlustavad nad talle võimul püsimise ka pärast valimisi, arvab Järva Teataja ajakirjanik Tiit Reinberg.

Kolm nädalat tagasi, kui Paide spordihallis tähistati linna 718. sünnipäeva, oli maja puupüsti rahvast täis. Kuigi seal anti linna aukodaniku tiitel kuulsaimale eestlasele Arvole Pärdile ja pärast sai kuulata Singer Vingerit, meelitas massid kohale hoopis etendus «Paideloni linna rahvas ja röövlid».

Lastenäidendi «Kardemoni linna rahvas ja röövlid» ainetel lavastatud tükis astusid üles Paides võimul olevate Keskerakonna, IRLi ja SDE kohalikud poliitikud. Üks etenduse kandvaid rolle oli tädi Sohvil ehk linnapea Kersti Sarapuul, kes pidi linna terroriseeriva röövlijõugu korralikeks inimesteks kasvatama, et need linna hüvanguks tööle hakkaksid.

Tundub, et Keskerakonna esinumbril Kersti Sarapuul on nelja aastaga õnnestunud ka päriselus koalitsioonikaaslastele IRList ja SDEst selgeks teha, et linna saavad nad korralikult teenida üksnes koos Keskerakonnaga. Nii ei hakanudki need kolm erakonda Paides valimispäeva ära ootama, vaid lõid käed juba enne, et üheskoos pärast valimisi jätkata.

Pikki aastaid Paide linna juhtinud Reformierakond tahaks pärast opositsioonis veedetud nelja aastat Keskerakonna võimult kõrvale jätta ja ise sotside ning isamaalastega käed lüüa. Nende üliaktiivne kriitika Keskerakonna aadressil on aga praeguse koalitsiooni viinud selleni, et möödunud nädalal saatsid nad Reformierakonnale avaliku kirja, kus seisab must valgel, et keegi neist ei taha näha reformiste ka Paide tulevases koalitsioonis.

Arvatavasti nii lähebki, sest vaevalt õnnestub Reformierakonnal koguda Paides üle poole häältest. Suurt abi pole neil loota ka valimisliidust Tuleviku Paide. Kuna see noortest koosnev valimisliit pole seni andnud ühtegi valimislubadustki ega rääkinud oma võimalikest kandidaatidest linna juhtivatele kohtadele, ei ennusta keegi neile suurt häältesaaki.

Seega on Paides justkui juba enne valimispäeva selge, et sama trupp jätkab, üksnes mõned ametikohad võidakse ümber mängida.

Duett-duell Türi vallas


Kui Paide puhul tundub, et loo lõpp on selge juba esimeses vaatuses, siis Järvamaa suurimas omavalitsuses Türi vallas peaks pinget jaguma eesriide langemiseni ehk 18. oktoobri hilisõhtuni.

Seal pürivad võimule kolm erakonda – Reformierakond, IRL ja Keskerakond – ning valimisliit Türi Sotsiaaldemokraatlik Valik.

Kui riigi poliitikas saavad diivatseda Reformierakond ja Keskerakond, siis Türil on nende kanda kõrvalosad. Ma ei imestaks, kui nad pärast valimisi lavale ehk volikokku ei pääsegi. Seega käib peamine duell IRLi ja valimisliidu Türi Sotsiaaldemokraatlik Valik vahel.

Viimased neli aastat on IRL Türil opositsioonis istunud, kuid nendeks valimisteks on nad tõsiselt valmistunud. Nende nimekirjas on 90 kandidaati ehk rohkem kui nende erakonnakaaslastel Tartu linnas!

Suur osa praeguse Türi Sotsiaaldemokraatliku Valiku nimesid kandideeris neli aasta tagasi Türil Rahvaliidu nimekirjas. Kuna Rahvaliit ei suutnud Euroopa Parlamendi valimistel Järvamaalt enam niigi palju hääli saada, kui parteil siin inimesi hingekirjas, oli selge, et selle erakonna sildi all pole edu loota. Ja kuna Rahvaliidu nimekirjas oli ka sotsiaaldemokraate, otsustatigi teha seekord valimisliit, rõhutades nimes hoopis sotsiaaldemokraate, kelle maine on tõusuteel.

Segaseks jääb valimisliidu juures aga see, kas tegu on siis uue «kamba» või vanade olijatega – valimisliit on ju küll uus, kuid selle ridades on esindatud kõik neli aastat tagasi Rahvaliidu nimekirjas võimule pääsenud inimesed. Valimisreklaamides kirjutavad nad nelja aasta jooksul korda läinud asjad oma kontole, kuid samas lubavad, et uue jõuna teeksid nad palju teisti.

Poleks üllatav, kui valimistel lähebki IRLil või Türi Sotsiaaldemokraatlikul Valikul nii hästi, et võimu haaramiseks pole koalitsioonikaalasi vaja ja järgmisel valitsemisajal etendatakse monotükki.

Kahe suure tasavägisest võitlusest annab aimu seegi, et kui muidu jäädakse maakohtades ka valimiste ajal soliidseks ja poriloopimist peetakse pealinna veidruseks, siis nüüd on siingi langetud sama madalale. Näiteks kui Türi vallas kadusid plankudelt valimisliidu plakatid, saatis üks selle aktivist laiali pressiteate, kus väitis, et IRLi inimesed käivad nende plakateid maha tõmbamas. Tõestust muidugi pole ja süüd ei võta ka keegi omaks.

Pori küll Türil juba lendab, kuid küsida tuleb, kas sellega ikka vastast tabatakse või jäävad üksnes loopija käed mustaks.

Väikevaldades läheb klassika


Suures osas Järvamaa väikestes valdades etendatakse valimistel aga näidendeid «Kevade», «Kapsapea», «Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola», «Pisuhänd» või midagi muud sellist, mida iga eestlane on juba mitu korda näinud ja võib seetõttu isegi kaasa mängida.

See tähendab, et suuri üllatusi pole väikestes valdades oodata, sest sageli kandideerib seal küll mitu erakonda või valimisliitu, kuid vallavanemakandidaate on neil kamba peale ainult üks. Nii et vali, keda tahad, sama etendus läheb ikka edasi.

See ei pruugi olla paha, sest parem vaadata ikka vana ja head tuttavat tükki kui lüüa end üles, minna endises kolhoosikeskuses asuvasse kultuurimajja ja siis pärast kiruda, et see tükk oli ikka üks igavene jama. Parem võinuks kodus telekat vaadata.

On teada tõsiasi, et lisaks heale etendusele meelitavad publikut teatrisse ka staarnäitlejad. Järvamaal on selle ainsana ära tabanud Väätsa valla sotsiaaldemokraadid, kes käisid oma vallavanemakandidaadina välja sama erakonna Tartu linnapea kandidaadi Jarno Lauri.

Laur ise kinnitab, et tema on keskendunud ikka ülikoolilinnale, kuid eks valimistulemused näitavad, mis saab. Kohalikud sotsid on kindlad, et nii väärikale lavale ta siiski ei pääse ja peab leppima Väätsaga.

On ka vana tõde, et rahvas vajab tsirkust ja leiba. Seda, et Järvamaa inimesed tsirkusest lugu oskavad pidada, näitab kas või see, et kui mõni komöödiatükk kohalikku kultuurimajja jõuab, on saal puupüsti rahvast täis. Loodetavasti võtavad inimesed ka valimistest sama aktiivselt osa. Otsustamisel tasuks eelistada aga neid, kes suudavad lisaks tsirkusele ka leiba pakkuda.

Esinumbrid Paides
•    Aivo Toomistu (Keskerakond)
•    Mihhail Feštšin (IRL)
•    Kulno Klein (SDE)
•    Jaanika Aasa (Tuleviku Paide)
•    Üllar Vahtramäe (Reformierakond)
Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles