Kalev Annom: armastusest ja energiast, ja mitte ainult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiseelne välireklaam oli Võrus napp või sulas kokku tavareklaamiga. Kõige halvemal juhul võis see anda soovitule vastupidise sõnumi, nagu näha fotolt, mis tehtud Võrus Vabaduse ja Mäe tänava nurgal.
Valimiseelne välireklaam oli Võrus napp või sulas kokku tavareklaamiga. Kõige halvemal juhul võis see anda soovitule vastupidise sõnumi, nagu näha fotolt, mis tehtud Võrus Vabaduse ja Mäe tänava nurgal. Foto: Võrumaa Teataja

Võrumaalgi paistab valimiste eel silma  valimisliitude rohkus,


kirjutab Võrumaa Teataja peatoimetaja Kalev Annom.

Arutlev ja mõtlev ning samal ajal võib-olla ka töötu Võrumaa valija loodab, et tema häält soovivad erakonnad pakuksid eelseisvaks neljaks aastaks võimalikult terviklikke nägemusi, kuidas edasi liikuda. Erakonnad kinnitavad, et neil jätkub vaesel ajal armastust ainult millelegi, mitte kellelegi (armastatakse Võru, mitte võrulasi), pakatatakse energiast, kuid käed rüpes istuvaid töötuid tuleb kahjuks aina juurde.



Kes on see erakond või erakonnad, keda Võrumaa valijad peaksid eelistama? Siinkohal meenub kaitseväe vanasõna: «Kui sul pole piisavalt mehi, aega ega infot, siis sa oled lahingus.» Hetkeolukord kipub just lahinguna tundumagi, kuid kes on kes selles lahingus, jääb keset madinat saladuseks, sest kõik osapooled (loe: erakonnad) on nii sarnased. Olukorra teeb veelgi segasemaks asjaolu, et olulise osa rindejoonest moodustavad erakondade asemel valimisliidud. Eestis võikski tekkida uus erakond nimega Eestimaa Koduvald, mis korjaks endale küllap et kolmandiku kõigist häältest.



Valimisliidud ongi eelolevate kohalike volikogude valimiste võtmesõna. Kellele kasulik, see räägib, et valimisliidud on hea näide kodanikuühiskonna tekkest. Pigem on tegu kaugenemisega Toompea erakonnapoliitikast ja valitsuspoliitikast ning usaldamatuse tekkimisega. Ja seda iseloomustabki loosung: «Kes siis veel muu kui mina, sest ma armastan midagi ja mul on palju energiat!» Väga piinlik peaks olema hästitasustatud Toompea poliitikutel.



Võrumaal kandideerib 13 kohalikku volikogusse viis üksikkandidaati. Samal ajal ei ole suutnud viit nimekirja Võrumaal välja panna rohelised (ei ühtki nimekirja), Rahvaliit (üks nimekiri), Kristlikud Demokraadid (kaks nimekirja), sotsid (neli nimekirja). Reformierakond on oma nimekirjaga esindatud isegi vähem kui pooltes, ainult kuues ning Isamaa ja Res Publica Liit kaheksas omavalitsuses. Keskerakond ainsana on esindatud kõigis Võrumaa omavalitsustes, kuid valimisliitude arv (17 valimisliitu) edestab kõiki teisi nimekirju.



Millised erakonnad on teinud Võrumaal tagasikäigu? 2005. aasta valimistega võrreldes on tänavu kõige rohkem tagasi tõmbunud Rahvaliit, kes neli aastat tagasi oli esindatud Haanjas, Lasvas, Meremäel, Missos, Mõnistes, Rõuges, Varstus, Vastseliinas ja Võru vallas, kuid seekord ollakse oma nime all kandideerimas ainult Võru linnas, kus Rahvaliit on välja öelnud ka oma eelistuse linnavolikogu esimehe kohale, Kalli Uibokandi, samas ei ole suudetud esitada linnapeakandidaati.



Võrule ja eriti Rahvaliidule oleks olnud suureks plussiks, kui praegu Tallinki hotelliketti juhtiv endine võrulasest rahandusminister ja rahvaliitlane Aivar Sõerd oleks nõustunud kandideerima linnapeaks.



IRL on oma esindatuse nelja aasta taguselt kümnelt nimekirjalt tagasi tõmmanud kaheksale nimekirjale ning Võru linnapeaks esitanud praeguse maavanema Ülo Tuliku, keda ei luba aga kehtiv seadus omavalitsust juhtima hakata. Et selliseid kandideerivaid maavanemaid on riigis teisigi, siis on lootus pandud seadusemuudatusele, kuid viimase peab jõudma välja kuulutada president ja seadus peab ilmuma Riigi Teatajas. See on selge vihje nii Rahvaliidu kui ka IRLi pingi pikkusele Võru linnas ja Võrumaal.



Keskerakond on täitnud oma lubaduse ja on kohal kõigis Võrumaa omavalitsustes ning saavutanud senini Võrumaal saavutamatu. Oma esindatust suutsid suurendada ka sotsid, kes on kandideerimas Antsla, Haanja ja Rõuge vallas ning Võru linnas.



Oponendid väidavad, et Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon on Võru linna laenukoormuse viinud 200 miljoni kroonini, kuid koalitsioon kinnitab rahandusministeeriumile viidates, et linna laenusumma on ainult 94 miljonit.



Veel heidetakse ette, et keegi pole näinud Võru linna koalitsioonilepingut. Oponendid julgevad minna isegi nii kaugele, et süüdistavad linnajuhte võimu kuritarvitamises, mille tagajärjel olevat Võrus hetkel lausa vaikiv ajastu.



Võrumaal pürib kuraditosinasse omavalitsusse 163 kohale võimu juurde 769 kandidaati, mis on 55 võrra rohkem kui 2005. aasta sügisel. Eriti suur tung on Meremäel, kus saadikukandidaatide arv on kasvanud rohkem kui poole võrra, mitmel pool mujal aga kolmandiku võrra. Samas on kandidaatide huvi vähenenud kandideerimisel Lasva, Sõmerpalu ja Vastseliina valla ning Võru linna volikokku.



Võimujaht võrumaal


•    Võru linn 7,57 inimest kohale (volikogus 21 kohta)


•    Haanja vald 6,33 inimest kohale (9)


•    Urvaste vald 5,64 inimest kohale (11)


•    Meremäe vald 5,46 inimest kohale (11)


•    Lasva vald 5,09 inimest kohale (11)


•    Antsla vald 4,62 inimest kohale (13)


•    Mõniste vald 4,33 inimest kohale (9)


•    Rõuge vald 4,2 inimest kohale (15)


•    Võru vald 4,13 inimest kohale (15)


•    Varstu vald 3,64 inimest kohale (11)


•    Misso vald 3,55 inimest kohale (11)


•    Vastseliina vald 3,15 inimest kohale (13)


•    Sõmerpalu vald 2,39 inimest kohale (13)


Allikas: vabariigi valimiskomisjon, Võrumaa Teataja



Ennustus 10:13


Eestimaa staažikaim vallavanem, Võrumaa omavalitsuste liidu esimees Tiit Tõnts soostus Võrumaa Teataja palvel ennustama valimistulemusi 13 Võrumaa omavalitsuses.


Tema hinnangul jätkavad neist samal kursil kümme. Veel rõhutas Tõnts, et kuigi praegu on raske aeg, on omavalitsustel olnud veel raskemaid aegu, ning kui vigu tehakse, siis on need tehtud ajal, mil raha palju käes. Jääb loota, et praegune raske aeg aitab valijatel teha 18. oktoobril õigeid otsuseid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles