Marti Aavik: suitsuprii Soome

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Soome riigiametnikud on tubakaprobleemile tähelepanu tõmbamiseks hakkama saanud päris hea trikiga. Nimelt kirjutas põhjanaabrite sotsiaal- ja terviseministeerium seaduseparandusi tutvustavas pressiteates, et eesmärgiks on tubakatoodete kasutamise lõpetamine. Ja see ei ole vale.




Eduskunnale antud selgitustest

saame lugeda, mida täpsemalt mõeldakse. Tavapärane oleks: tubaka tarvitamist ja sellest tingitud haigusi tuleks (peaks, võiks etc) vähendada. Aga saab ka niimoodi, nagu seda tegid seekord seadusi ja tubakapoliitikat ettevalmistanud inimesed: «Üldiseks poliitiliseks eesmärgiks seati tubakavaba Soome aastaks 2040.»



Eesmärgi poole pürgitakse sellisel viisil, et noored üldse ei alustaks suitsetamist ning praegused suitsetajad vähendaksid tubaka tarvitamist ja lõpuks loobuksid. Kõlab sedamoodi, nagu 15 aastaga viie rikkaima Euroopa riigi hulka pääsemine? Kui tahate ilkuda, siis mõelge, mis oleks teie pakutav alternatiiv. Kas lati nii madalale seadmine, et igaüks ja igal juhul sellest üle saab, on parem?



Tervisekäitumise uuringu järgi müüakse Soomes 14–16-aastastele tubakatooteid 180 000 korda ja 16–18-aastastele 840 000 korda aastas. Mis te arvate, kui mitu korda on müüjad karistada saanud? Aastatel 1977–2008 on määratud kaks trahvi. Rohkem kui 30 miljonit rikkumist ja kaks trahvi!



Nüüd on põhjanaabritel plaanis seada karistatavaks igasugune alla 18-aastasele tubakatoodete müümine ja ka tasuta andmine. Karistused algaksid kava järgi trahvist ja ülempiir oleks kuus kuud vangistust.



Sõnum on päris selge: tubakal ei tohi olla kohta lapse elus. Terviseriski mõttes ei ole vahet, kas laps ostab suitsud poest või ostab need talle mõni onu või saab ta need tasuta. Ja keeld ei tööta, kui pole karistust.



Üldjoontes on nii, et valdav osa suitsetajatest alustab murdeeas (ka Eestis). Näiteks Soomes suitsetab kolmandik 18-aastastest regulaarselt ja nad pole alustanud sellega täisealiseks saamist märkival sünnipäeval, vaid ikka enne. On mõistlik proovida teha nii, et alaealised ei saaks tubakat kätte.



Lisaks tahavad soomlased piirata tubakatoodete ja nende reklaami nähtaval olekut kauplustes. Tõepoolest: miks peavad sigaretid olema kassa kohal? Aga näiteks korrusmaja rõdul või ühisruumides suitsetamise piiramine, mis on Soomes kõige enam (neti)vaidlusi tekitanud, on ja jääb majaühistu sisekorraeeskirja teemaks.



Kokkuvõttes pole soomlaste suitsetamise piiramise meetodites midagi erakordselt äärmuslikku. Muidugi võime kahelda, kas mõni kavandatud vahend tulemust annab, aga suurt kahju neist ka ilmselt ei sünni. Soomlased pole hullud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles