Noor ema Evelin

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves
Evelin Ilves Foto: A.Peegel

Noor ema on närviline olevus. Ilmselt on loodusel mitu head põhjust, miks need asjad just nii on seatud, kuid noort ema on kerge ärevusse ajada.

Mõni näide. Kirjutab keegi, et Pampersid tekitavad allergiat, piidleb värske mamma kahtlustavalt tite peput ja ostab marlimähkmed. Ütleb keegi, et eelkooliealine omandab oskusi väga kiiresti, paneb vanem võsukese kohe iluvõimlemise ja jalgpalli trenni ning klaveri- ja inglise keele tundi.



Teatab mõni tundmatu, kuid väga sõltumatu instituut, et vaktsineerimine on saatanast, tuleb perearstil lapsevanemat pikalt, kuid edutult veenda, et ka haigused on saatanast. Puugi käest hammustada saanud last on muidugi kõige tõhusam tohterdada, hõõrudes hammustust viinakompressiga, mille sees on leotatud just sedasama puuki. Uriiniteraapia on muidugi juba äärmus, kuid et miski, mis ei tule otse põllult, ei tohiks kuuluda lapse toidulauale, on üsna levinud arusaam.



Noor ema loeb selliseid asju pereportaalidest ja käib siis ringi, kuulutades loetut kui absoluutset tõde ning tekitades niimoodi ärevust ka teistes noortes emades.



Iseenesest on presidendiproua võitlus tervisliku toitumise eest kiiduväärt. Seda ka laste puhul. Südame-veresoonkonna haigused on Eestis surmapõhjus number üks ja toitumisel on siin oluline roll. Või, meenutagem suvist rannapilti – meie lapsed pole kõhnad ning vähemalt põgusa vaatluse põhjal näib, et mida aeg edasi, seda priskemaks elu pisikesed õied muutuvad. Ja üleüldse – mis komme see on jõulude ajal lakkamatult komme kinkida? Kes neid nii palju süüa jaksab?



Alternatiivid kommipakkidele on teretulnud iga vanema jaoks, kes lasteaia meililistis jõulupakkide arutelus osaleb.



Aga käitumine, mis on mõistetav, äärmisel juhul ehk vaid kaastunnet äratav Tartu, Kohila või Kuressaare noore ema puhul, ei sobi Kadrioru noorele emale Evelin Ilvesele. Sest Paides lapsega pargis mängiv naine pole arvamusliider.



Kommiskandaali vältel on mitu toitumisteadlast kinnitanud, et tervet pakki komme korraga nahka pista pole nagunii mõistlik. Mis puutub aga transrasvadesse – sellesse, mille vastu Kadrioru noor perenaine nii põhimõttekindlalt seisab –, siis neid on kommides väga vähe. Niisiis näib, et ta käitus samamoodi nagu iga teine noor ema: lugenud kusagilt tervise- või pereportaalist nende kahjulikkusest, avastas ta oma õuduseks (ikkagi hariduselt meedik), et ka kommivabrik Kalev kasutab transrasvu, ja otsustas, et ärgu kübekegi seda ollust tema peret mürgitama pääsegu. Ehk, tsiteerides tema e-kirja lasteaialaste vanematele: «Kahju, kui peab armastatud lasteaia jõulupaki otse prügikonteinerisse saatma.»



Tõenäoliselt sattus Ilves avalikku lahingusse varem, kui ta selleks valmis oli. Vastasel korral oleks ta ehk enne ka mõne toitumisteadlasega nõu pidanud.



Võib-olla jäänuks siis kogu skandaal üldse olemata. Aga kes teeb, sel juhtub – lohutagu Evelin Ilves end niimoodi. Vähene füüsiline aktiivsus ja ühekülgne toitumine on endiselt eestimaalaste probleemid, nii et tervislike eluviiside eest seismine jätkugu.



Ent kui mõjukas daam avastab, et ta on eksiarvamuste küüsis, siis pole patt seda tunnistada. Patt on hoopis asjast loo teinud ajakirjanikku valetajaks tembeldada.  



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles