Olavi Ruitlane: olge rahul, hiidlased!

Olavi Ruitlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olavi Ruitlane
Olavi Ruitlane Foto: Pm

Lugesin Delfist, et meeleheitel hiidlanna saatis presidendile appikarje, milles avaldas nördimust mandri ja saarte vahelise praamiliikluse hõrendamise üle ning soovitas riigijuhtidel eluga kursis olemiseks netikommentaare lugeda.

Ärge muretsege, meeleheitel hiidlased. Mõelge hästi järele, kirjutage netikommentaare edasi ja püsige rahulikult kodus. Tegelikult pole teil mandrile asjagi – mandril on praegu raske, käib valimiskampaania ja inimesed on üksteisel kõri küljes. Mis mandril – isegi teie kõrval Kuressaares on valimiskampaania hoogu läinud! Erakondade sõda on läinud nii karmiks, et pasandatakse üksteise asemel täis laste mänguväljakuid. Ja see on alles algus. Hiiumaa on viimane turvaline koht – püsige kodus, sööge tuulehaugi ja lesta ja ärge trügige tasuta supi, küttepuude või kartuli himus pealinna. Tasuta lõunate kohta teadasaamiseks võite sealt Hiiumaalt guugeldada – ühtegi arvestatavat pakkumist maailma parim otsimootor ei anna.



Online-meediast lugesin, et praamikuningas Vjatšeslav Leedo on ehitanud oma paadiäri riigi raha eest. SLK-le kuuluva kümne laeva hinnaks oli 2004. aastal umbes 283 miljonit krooni. Selleks ajaks oli aga SLK saanud dotatsiooni 500 miljonit. Teil peaks seal Hiiumaal olema nüüd häbi presidendilt tihedamat praamiliiklust küsida. Ärge tüüdake presidenti, tal on töö ja trenn... Tuleb külmem talv, saate endile paariks kuuks jäätee. Siis vooritegi oma isu edasi-tagasi täis.



Valida saate ju pealegi oma Hiiumaalt ka. Mõne vaba iideekaardilugeja oma kadakate vahelt ikka leiate. Keda valida, pole ju raske otsustada – mõelge tuleviku peale, Keskerakond lubab Tallinna pensionäri hääle eest antava summa tõsta tänavu 2000 kroonile. Smilers ei teeni kontserdil ühe pika neljaminutise laulu eest nii palju kui Tallinna pensionär Keski võidu korral ühe häälepiuksu eest. Vot sulle popkultuuri – jo-majoo!



Nii kui keegi midagi tasuta või poolmuidu pakub, tuleb vastu võtta. Teie seal Hiiumaal saite odavalt hõreda laevaliikluse. Nüüd on Tallinna kord. Pealinlased saavad kartulit. Ja ei ole mõtet ainult Keskerakonda kiita. Teised on ka midagi andnud. Mart Laar paneb inimestele kokku häid ja odavaid,  700-krooniseid raamatuid ja Aaviksoo teeb inimestele sama hästi kui tasuta vabadussambaid.



Vabadussamba-alune plats iseenesest sai funktsionaalne ja betoonklaasist mittefunktsioneeriv rohekaskolletav taustsüsteemi ärakaduv peenis ei loe! Kingitud hobuse suhu ei vaadata. Olge rahul, hiidlased, teie vähemalt ei pea sellest iga päev mööda minema. Tuleb leppida, et tasuta lõunad ongi tihtipeale veidike põhja kõrbenud. Kui keegi viriseb, et sammas läks kalliks, siis arvutagu kõige kaudsemaltki samba maksumus välja:



1. jaanuaril 2008 elas Eestis 1 325 408 inimest. Aastataguse päevalehe järgi maksis vabadussammas ilma platsita vähemalt 63 miljonit. Nipet-näpet siia-sinna. Jagades nüüd summa rahvaarvuga, saame laias laastus, et igaühe taskust läks samba peale 47,5 krooni.



See ongi sama hästi kui tasuta. 47 krooni eest ei saa korralikke sukkpüksegi. Hiiumaal saab selle eest paar õlut, nii et püsige seal. Tallinnas saab kaks ja pool korda trammiga sõita ja kõik. Aga ikka on näod virilad, et kallis...



Mina ikkagi ei jätaks kahe silma vahele ka Ansipi «viie aastaga 15 rikka hulka» lubadust. Utoopia utoopiaks, oluline on, et Ansip räägib riigist, mitte pensionärist või õpetajast eraldi. Ansip on õigel teel – valitsus ongi riigijuhtimisaparaat, mitte supiköök. Kui on rikas riik, elab seal rikas riigialam. Aga veel lennukamalt tuleb mõelda, Andrus! Ühel päeval astub esimene eestlane Kuule ja teisel päeval põkkub ta seal teise eestlasega! Niimoodi!



Keit Pentus näiteks lubas linnapeaks saades otsekohe lammutama hakata. Esimene asi, mida kuri noor inimene teha plaanib, on Tallinna TV jalapealt hingusele saata. Näpud meediast eemale, Keit – kõigepealt tuleb teha küsitlus ja kui Tallinna inimesed ikkagi tahavad oma televisiooni, siis ei ole sina mingi ütleja, kui kasulik või mittekasulik pornovaatamine on. Kanal on veel lapsekingades, vaadake, kui kaua ETV-l läks, et nii heaks saada. Üle viiekümne aasta. Samas, kui vaadata, on head telematerjali ripakil – Enn Eesmaa istub jõude; kui saaks Ilma-Peebu kah kuidagimoodi Kanal 2st tuuri panna, ei oleks keeruline pealinna kanalile elu sisse puhuda. Saaks isegi reklaami müüa. Räige papi eest.



Aga Hiiumaa muudkui õiendab! Saaremaa on vait, Ruhnu on vait, Mohni saar on vait, Suur-Pakri ja Väike-Pakri on mõlemad vakka ja vaatavad valimislubadusi üle. Isegi laiud vaikivad ja mõõdavad rasvakirme paksust. Aga Hiiumaa muudkui õiendab: «Hõrendatakse laevaliiklust, hõrendatakse laevaliiklust!» Ostis ju Vjatšeslav suurema paadi, riik toetas! Hiidlastele ei piisa millestki! Vingumine ei lõpe... Isegi vaesed pärnakad ei nutnud nii palju, kui vesi keldreid täitis ja tuul katuseid vahetas.



Minu arust on ühiskonnas kõik peale väikese majanduskriisi, mõningate ravimatute haiguste ja ladviku kroonilise andetuse korras. Majanduskriis ruineerib niikuinii, vali sa keda tahad, ravimatud haigused tapavad niikuinii, vali sa keda valid, ja ainuke asi, mille järgi üldse kedagi kellestki eristada, ongi andetus. Selle viimasega Eesti poliitmaastik aga just täidetud ongi.



Andetusel on üks miljon erinevat nägu, aga ta jääb alati andetuseks. Näiteks Ansip on masendavalt andetu suhtleja. Tal nagu oleks midagi öelda, aga üle huulte ei tule. Silmad ei pilgu ja näos puudub miimika. Savisaar, vastuoksa, on tahtmise korral geniaalne suhtleja. Aga ta on selline tüüp, kes tõmbab teisi andetuid  ligi. Nagu kärbsepaber. Vaadake Keskerakonna reklaamklippi juutuubist ja te tarretute. Seal on nad kõik üheskoos. Jääb mulje, et tegemist on viimsepäevasektiga. Sööme supi ära, põletame puud ära ja astume Türisalu pangalt igavikku...



Usun, et hetkepoliitikat ja olukorda on siinmaal võimelised päästma ainult naised. Vaadake Evelyn Seppa. Ilus noor sädelev naine, ujumisliidu president. Vesi lendab ja rekordeid muudkui sajab. Mida on Keskerakonnal muud Evelyni kõrvale panna, mis paeluks? Viiekroonise kilohinnaga kartulit? Küttepuid? Reformil... Ärge vaadake ufonauti ega kalahäälega välisministrit, vaid jälgige Keit Pentust. Milline sära?! Tema koos reformiga tagab ajavahemikul 2009–2013 kurtide ja pimedate keskusele linna rahalise toe. Saite aru, vaimupimedad! Aastaks 2011 saavad kõik elanikud õiguse kasutada tänapäevast kanalisatsiooni. Sinna voolab küll ka Tallinna TV, nagu on hoiatatud, aga tühja kah – nüüdisaegne kanalisatsioon, kõik praegune s..tt voolab lõpuks linnast minema, mõelge!



Läbi aegade on Eesti poliitikas säravamate ettevõtmiste taga olnud naised. Marju Lauristin, Ene Ergma, Siiri Oviir, Iivi Eenmaa, Signe Kivi, Erika Salumäe, Mailis Reps jne. Ja kui mehed midagi olulist korda on saatnud, on need naiselikud mehed, nagu Rein Lang, Riisalu, Lenk, Mart Laar, Igor Gräzin, Marek Strandberg, Mai Treial. Mehelik mõtteviis välistab kirgliku asjassesuhtumise, mehed on emotsionaalsetes otsustes liiga kaalutlevad ja praktilistes otsustes liiga emotsionaalsed. Meestel puhub tuul peast läbi: autod, bridž, jalgpall, õlu, naised... Naised võtavad ka pealtnäha tähtsusetuid asju südamega ja neil on aju tagant ära võib-olla tõesti ainult õnnestunud seksuaalvahekorra ajal.



Ei tea, mis neid hiidlasi masendusest puretud suurele maale ajab? Endil kõik olemas, tuul puhub, kultuurielu lokkab, on avatud raamatukogud, saab minna Rudolf Tobiase majamuuseumi, juba 4. novembril tuleb Käinasse Vana Baskini teater. Poed on olemas, õlut saab nagu mujal maailmaski 10st 10ni. Arstiabi kohta ütleb hiiumaa.ee, et alles leidis aset optometristi vastuvõtt ja juba järgmisel päeval võttis vastu uroloog, nahaarst ja veresoontekirurg. Mida sa hing veel tahad?



Õnnepalu on öelnud, et Eestimaa on väike, aga Hiiumaa teeb Eestimaa suuremaks, et Hiiumaa randades on avarust ja õhku ja et ta proovis Hiiumaalt ära minna, aga tuli sinna jälle tagasi.



Kallid inimesed! Ärgem kippugem sealt, kus veel avarust ja õhku on, mitte kuramuse kuhugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles