Aarne Mäe: Võsalõikus Rakveres. Kus siis veel!

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalikud Rakvere linnapead: Peeter Võsa, Andres Jaadla, Rannar Vassiljev ja Must Hobune.
Võimalikud Rakvere linnapead: Peeter Võsa, Andres Jaadla, Rannar Vassiljev ja Must Hobune. Foto: Virumaa Teataja / Rakvere Raibe 19. september
Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe kirjutab, et Rakvere linnapea Andres Jaadla poetas äsja hakkepuiduga töötava katlamaja ehituslepingule alla kirjutades ilmse rahuloluga kahemõttelise repliigi, mis saalisolijad muigama ajas. Ta ütles: «Võsa ahju!»

Võsa on valimiseelses Rakveres kuum sõna. Näiteks korraldas Reformierakond läinud pühapäeval Vallimäe nõlvadel suurejoonelised võsakoristamise talgud. «Rakvere võsast vabaks,» on oravatega solidaarne ka sotside esinumber, abilinnapea Rannar Vassiljev.

See, praegu kohalike poliitikute meeli erutav sõnademäng sai alguse peaaegu aasta tagasi, kui novembris 2008 potsatas rakverlaste postkastidesse Keskerakonna ajalehe Rakvere Teataja esimene number. Selle esikaanel küsis skandaalne telereporter Peeter Võsa rasvase pealkirjaga: «Tahate, ma tulen teile linnapeaks?»

«Rakvere mulle meeldib. Siin on ordulinnus, kus on palju sõditud ja kus nüüd saab kultuuri teha,» kirjutas Võsa. Ta kiitis teatrit ja tarvast ning jätkas bravuurselt: «Kõik on kena, aga linnapea on teil liiga kauaks oma kohale pidama jäänud.»

Peibutuspart konnatiigis


Selline otsekohesus tekitas rakverlastes esialgu hämmeldust. Poesabas ja kõrtsinurgas sosistati linnapeahakatise varasematest seiklustest politseiga. Osa inimesi lubas kohe Rakverest välja kolida. Isegi Keskerakonna kohalikud liikmed ise vangutasid pead ega osanud musta ega valget arvata. Pigem võeti kogu seda asja Võsapetsi järjekordse eksperimendina.

Rakvere linnapea Andres Jaadla ennustas, et eks Peeter Võsa tekitab siin elevust, kuid kandidaadi tõsiseltvõetavust ta kommenteerima ei soostunud.

Aga Keskerakonnal oli plaan kindel – ta viskas televaatajate hulgas ülipopulaarse, kuid intrigeeriva peibutuspardi Rakvere konnatiiki ja jäi reageeringuid ootama. Aega oli ju veel küll. Ja elevus tekkiski, ehkki tõsist vastast Võsas ei nähtud. Võsa ise raius, et tema oma valijatega mingeid eksperimente ei korralda ning kandideerimine on tõsine soov.

Skandaalse linnapeakandidaadi «Võsareporteri» kirjadega autot võis aga Rakvere rahulikel tänavatel üha sagedamini veeremas näha. Loomulikult kirjutas Ida-Virumaalt pärit, kuid Tallinnas elav mees end peatselt Rakveresse sisse ja mõne aja pärast valiti ta Keskerakonna Rakvere osakonna esimeheks.

Umbes kuu aja eest võttis ta Keskerakonna piirkonna koosolekul teravalt kritiseerida praeguseid linnajuhte, andes sel moel valimisvõitlusele avapaugu. Oma osa said nii linnapea Andres Jaadla kui ka volikogu esimees Mihkel Juhkami. Mõni nädal hiljem kuulutas Keskerakond Peeter Võsa ametlikult linnapeakandidaadiks.

Laupäeva öösiti kohtub Võsapets oma valijatega kohalikus populaarseimas kõrtsis, kus teda ümbritsevat nokastanud austajad, reedeti tiirutab ta oma fännide saatel rattaga linna peal.

Aga esmaspäeviti näeb teda endiselt televiisoris soppa urgitsemas. Aktiivsele valimisperioodile vaatamata.

Crazy city väärilised


Et kunagine kreisilinn Rakvere on endale võtnud nn crazy city kuvandi, siis peaks Peeter Võsa sellise mainega üsna hästi passima. Häda on aga selles, et Keskerakond on end linna võimupiruka juurest viimasel kahel korral nurka mänginud – lihtsalt mitte keegi pole soovinud nendega koalitsiooni moodustada, kuigi see võimalus on olnud üsna lähedal.

Eelmistel valimistel oli potentsiaalsete partneritega juba kokkuleppele saadud, kui öötundidel ehk viimasel minutil kõik totaalselt muutus.

Praegu on Rakvere linnavolikogu 21-liikmelises koosseisus koalitsioonis valimisliit Kodulinn Rakvere, sotsiaaldemokraadid ja IRL, kokku 14 kohaga.

Eelseisvatel valimistel kandideerib Rakvere volikokku 197 kandidaati. Võib ennustada, et suuremate tegijate vahel jagunevad kohad enam-vähem võrdselt ja vaevalt et keegi üle kuue koha saab. Isegi kui Keskerakond valimised võidaks ja saaks müstilisena näivad seitse kohta, võib oletada, et ükski partei ega valimisliit ei soostuks temaga ühte heitma, kui linnapeaks pakutakse Peeter Võsa.

Selline ringkaitse Rakvere-suguses väikelinnas täiesti toimib, sest eeskätt omavad ka siin, nagu enamasti mujalgi väljaspool Tallinna, tähtsust pigem isikutevahelised suhted. Parteilist kuuluvust peetakse vähem oluliseks.

Siin on aga Keskerakonnal taskust võtta kohe alternatiive (mis tegelikult ilmselt ongi ette kavatsetud) ehk Võsapetsist sutsu tõsisemad kandidaadid – kunagine maavanem ja riigikogu liige Lembit Kaljuvee, aga ka suveharjal ametist lahkunud eelmine Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm, kel endise Tamsalu linnapeana on omavalitsuse juhtimise kogemus täiesti olemas.

Küllap jõutakse ka vajalik seadusemuudatus teha, mille kohta oli just läinud nädalal riigikogus esimene lugemine. Nimelt läbis just läinud neljapäeval riigikogus esimese lugemise eelnõu, mis lubaks riigiametnikel asuda tööle varem nende kontrolli all olnud riigi- või omavalitsustes, muu hulgas lubaks seadus vastuvõtmisel ka endistel maavanamatel linnapeade või vallavanematena töötada.

Ei tasu unustada, et Keskerakonna nimekirjast leiab ka riigikogu kogenud liikme Toomas Vareku, kes kunagi Rakvere meeritoolil juba istunud, kuid tänu oma edukatele äridele võib tema lubada juba rantjeepõlve ja mõtleb ilmselt peatsele pensionile.

Nii jääb Peeter Võsa ikkagi vaid peibutuspardiks ning võib südamerahus pärast 18. oktoobrit oma rahva poolt armastatud telesaateid edasi teha. Ja erutatud rakverlased omakorda võivad linna edasi elama jääda.

Midagi ei muutu

Kes on aga teised kandidaadid Rakvere linnapea kohale? Kahe valimisperioodi kestel valimisliiduga Kodulinn Rakvere flirtimise pärast Reformierakonnast välja visatud ja nüüd sinna tagasi kutsutud praegune linnapea Andres Jaadla noolib oma kolmandat ametiaega.

Rahva seas on ta populaarne, avalikkusega suhtleb vabalt, enesekindlusest puudu ei tule ja ka crazy city imagoga sobib hästi. On ta ju omaaegne tuntud punkar, kes praegugi veel esineb aeg-ajalt ansambli Süütu Vanaema ridades. Tõsi, mõningast ebamugavust võivad tekitada paar luukeret, milleks on ühisfirmad tema sõbra ja äripartneri Üllar Vaserikuga, kes veab kohalikku valimisliitu ja on samuti volikogu stammliige.

Sotsiaaldemokraadid on oma linnapeakandidaadiks nimetanud noorema põlve esindaja Rannar Vassiljevi, kes käib oma isa Peep Vassiljevi jälgedes, sest ka Peep oli kunagi aselinnapea, kuid nüüd juhib naabruses Sõmeru valda.

IRL pole oma linnapeakandidaati välja pakkunud, kuid võib arvata, et nende esinumber Mihkel Juhkami siseministri Marko Pomerantsi ees jätkaks meelsamini linnavolikogu esimehena, kus ta on töötanud aegade hämarusest saati. Seda kõike muidugi juhul, kui juhus ja koalitsiooniläbirääkimised selle õnne talle kätte juhatavad.

Kokkuvõtteks. Rakveres on asjad juba nii sisse töötatud, et mingeid erilisi raputusi pole ette näha. Täiesti reaalne on võimalus, et linnapeaks jääb endiselt Andres Jaadla (Reformierakond), aselinnapeaks saab Rannar Vassiljev (SDE) ja volikogu esimeheks Mihkel Juhkami (IRL), mis tähendab, et koalitsiooni moodustavad IRL, sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond.

Küll aga läheb kirkamaks volikogu koosseis, kus praeguste asemele võib kerkida uue generatsiooni tegijaid.

Usutavasti saadakse hakkepuidul töötav katlamaja Rakveres peagi valmis, ükskõik, kes linna parasjagu juhib, usutavasti saadakse Rakveres pargid ja Vallimägi puhtaks ka valimistest hoolimata ja usutavasti jäävad needsinased valimised meelde just tänu Võsapetsile, kes siinse suhteliselt igava vaikelu veidikenegi virvendama pani.

Esinumbrid Rakveres
•    Andres Jaadla (Reformierakond)
•    Rannar Vassiljev (SDE)
•    Toivo Vainult (valimisliit Rakvere)
•    Mihkel Juhkami (IRL)
•    Allan Jaakus (rohelised)
•    Peeter Võsa (Keskerakond)
•    Toivo Leemets (Rahvaliit)
Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles