Juhtkiri: lõpetamata peatükk

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facio Ehitus
Facio Ehitus Foto: Repro

Petuskeemi autorid tuleb leida

Prokuratuur võib ennast tunnustavalt turjale patsutada: kohus tunnistas eile ehitusfirma Facio Ehitus süüdi maksupettuses ning ettevõte peab maksma kolm miljonit krooni trahvi ja 13,3 miljonit riigile saamata jäänud maksutulu. Ent juhtum jäi siiski justkui õhku, sest petuskeemi tegelikud organisaatorid on siiani teadmata ja tabamata.



Kummalisi niidiotsi ripneb loos päris mitu.



Nii tuvastati menetluse käigus, et maksupettuste ja fiktiivsete arvetega olid firmas seotud just mõned keskastme juhid. Jääb arusaamatuks, kuidas selline asi üldse võimalik on. Kuidas saavad mõned keskastme juhid kogu juhatusele n-ö koti pähe tõmmata ja seda suisa kahe aasta jooksul?



Firma ise peab seda nõrga sisekontrolli süüks, mis on muidugi ka põhimõtteliselt võimalik, kuid sel juhul pidi see ikka väga nõrk olema.



Teine veider aspekt on see, et vaatamata õiguskaitseorganite tööle ja ettevõtte enda koostöövalmidusele pole siiani tabatud skeemi tegelikke autoreid. Jälile on saadud vaid vahendajatele ja kaasaaitajatele. Nende süü on aga osutunud liiga tühiseks, et neid eraldi kohtukulli ette viia.



Facio Ehitus on Eesti mõistes gigant. Ta on võitnud hulgaliselt riigihankeid ning ehitanud nii koole, lasteaedu kui ka omavalitsushooneid. Ka praegu, kuigi ehitusturg just ei õitse, on neil töös üle 50 objekti. aastatel 2004–2008 oli Facio netokäive 3,68 miljardit krooni ja perioodi puhaskasum 190 miljonit krooni. Tänavuseks aastakäibeks prognoosivad nad umbes 900 miljonit krooni.



Nende arvude ja haarde juures moodustab riigi esitatud tsiviilhagi kasumist umbes seitse protsenti ning sestap on firma ilmselt lähtunud rehkendusest, et maksuskandaali sattununa on tal odavam kohtu määratud summa ära maksta ning juhtumi lõpetamisele ja ka unustamisele sellisel moel kaasa aidata. Seda enam, et edasikaebamise korral sattuks nende edaspidine osalemine riigihangetes kahtluse alla.



Tahtmata pisendada rõõmu lahenenud maksukuriteo üle, jäävad need küsimused avalikkuse jaoks üles. Hoolimata sellest, et maksupettuse süü pannakse mingitele tuvastamatutele keskastme juhtidele, vastutavad ikkagi ettevõtte juhid selle eest, mis firmas toimub. Ning kuigi kohus nende süüd ei tuvastanud, jätab selline skandaal nii firma kui ka selle juhtide mainele pleki.



Riik peaks aga tegelike maksupetturite tabamise nimel edasi tegutsema. Riigi ülesanne on tagada aus konkurents ja saada kätte maksutulud. Ei saa lubada, et mõned ettevõtted saavad ebaausat maksuosavust ära kasutades teiste ees eeliseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles