Hanneli Rudi: äriidee õuntest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanneli Rudi
Hanneli Rudi Foto: Peeter Langovits

Olen õunasõber ja pole sellest saladust teinud. Nii peavad sõbrad mind igal sügisel ubinatega meeles. Väljend «toon sulle pisut õunu» tähendab üldjuhul, et tuuakse kastide, mitte kilekotiga.



Nii tuleb nuputada, mida õuntega teha, sest lõputult neid ju süüa ei jaksa. Kui võimalik, olen püüdnud teha õunamahla, aga see läheb iga aastaga raskemaks.



Näiteks eelmisel aastal meenutas mahlategemine spioonifilmi. Nädalavahetusel Ida-Virumaal korjatud õunad tuli viia Rakverre, kus leidus mahlategija. Paari päeva pärast andis ta teada, et mahl on valmis ja tuldagu sellele järele. Pärast tööpäeva lõppu startisid kaks autot, üks pealinnast ja teine Rakverest. Kuusalu lähedal saadi kokku ja 50-liitrine õunamahlakanister tõsteti ümber. Aga lihtsamat varianti mahla tegemiseks ei suutnud me välja mõelda.



Minuealistel pole varuks nõukaaegset mahlapressi ja purustajat. Tänapäeval müüdavate mahlapresside võimsus on selline, et nendega üle kahe klaasi tunnis naljalt mahla ei tee, kuid mahlateol tuleb arvestada kümnete liitritega. Üks Eesti firma teeb nüüd mahlapresse, aga nende hind on nii kõrge, et paneb paari õunapuu omaniku kukalt kratsima.



Kord korraldasime sõpradega õunamahlatalgud. Igaüks tuli oma õuntega, laenasime mahlapressi ja purustaja ning tegime mahla. Hea meelega kordaks üritust ka tänavu, kui mahlapressi ja purustaja leiaks. Kellel on press, sellel on purustaja läbi. Töötava purustaja omanik aga kurdab, et mahlapressi plaadid on katki ja uusi saada pole võimalik. Võiks ju lasta õunad kellelgi teisel mahlaks teha, aga kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi, kes Tallinnas õunamahla teeb?



Olen veendunud, et igas aedlinnas on mõni pere, kellel kuurinurgas olemas nii töötav press kui ka purustaja. Aga kui juba nii tagaotsitavad seadmed on olemas, siis miks mitte nende abil pisut raha teenida. Näiteks teistele neid mahlategemiseks välja rentida. Kes võõrast oma õuele askeldama või oma masina kallale lubada ei raatsi, võiks kohale toodud õuntest ise mahla teha ja selle eest raha küsida.



Mõni turismitalu aga võiks kokku panna õunamahla tegemise paketi. Talu poolt oleksid seadmed, võimalus grillida ja pärast mahlategu ootaks ees kuumaks köetud saun. Usun, et oma õuntega kohale sõitvaid kliente oleks piisavalt. Kuna õunahooaeg on lühike, siis pole mahlapressimisega võimalik ratsa rikkaks saada. Aga veidi lisaraha teeniks küll.



Kui nüüd keegi pakutud äriideest kinni haarab, siis üks soovitus veel: ärge ahneks minge. Rasked ajad on õpetanud inimesi raha lugema ja kui oma õuntest ise tehtud mahlaliitri eest tuleb välja käia peaaegu sama palju kui poemahla eest, siis kliente loota pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles