Alo Lõhmus: Elusana televisioonis

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Lõhmus
Alo Lõhmus Foto: Postimees.ee

Täna näitame teile, kuidas väikelapsel alkoholiga palavikku ravida!

Avalik-õigusliku Briti telekanali BBC uue kogupereshow’ särasilmne saatejuht lausa tundis, kuidas miljonid vaatajad teisel pool ekraani vakatasid. Väikelapsele alkoholi andma? Otse-eetris?

«See on iidne eesti komme!» tõttas elevil saatejuht selgitama. «Tutvustame teile eesti rahvameditsiini, mida sel kaugel maal on rakendatud juba tuhandeid aastaid.»

Kaamera näitas väikest palavikuliselt õhetavat ning köhatavad last ja viinapudelit. Last saatev täiskasvanu, eesti kommete asjatundja, haaras kindlal käel viina, valas seda oma peopesadele ning hõõrus lapse kehasse. Siis sortsas ta viina imelikust materjalist sokkidele, väänas need tahkemaks ning tõmbas lapsele jalga.

Järgmisel päeval puhkes Briti meedias pahameeletorm küünilise telesaate ning kauge barbaarse idamaa kommete aadressil. Seda saadet mäletati veel kaua.

See väljamõeldud telesaate stsenaarium on mõistagi inspireeritud ETV kuulsast kalalahkamisest otse-eetris. Nii mõneski Lääne-Euroopas elavas segaperekonnas, kus eestlasest ema on püüdnud lapse palavikku alandada viinasokkide abil, on puhkenud kultuuride konflikt. Ka meie võime täiesti ootamatult paista kellegi silmis Boratina. Selleks pole alati tarvis isegi kala röstrisse toppida.

Minu meelest pole kumbki vaidlevatest pooltest, ei ETV-kala kaitsjad ega kalarappijate õigustajad, tabanud asja tuuma. On ju täiesti arusaadav, et jaapanlased ei pea meie pärast loobuma oma kokakunstist ega meie viinasokkidest. Tõusva päikese maale sattudes, sealses kultuurikeskkonnas, võiks iga gurmaan elusat kala isegi proovida.

Ning teisalt on selge, et näidata vanasti lastesaate aega märkinud kellaajal eetrisse lastud programmis kalaveristamist oli ränk maitsevääratus. Minu kolmeaastane poeg hakkas onude ja tädide toimetamist nähes peaaegu nutma. Vaevalt oleks seda juhtunud, kui sama asja oleks demonstreeritud sobivamas kontekstis, näiteks hilisõhtuses kultuuriantropoloogia dokumentaalis.

See kala ei langenud mitte jaapani koka, vaid taaskommertsialiseerumise teele asunud ETV reitinguhimu ohvriks. Sest muud põhjust võikale vaatepildile olla ei saanud. Kes suutsid saadet edasi jälgida, need mäletavad, mis lõigud kalale järgnesid. Pornokuninga piinad. Õnnesärgis sündinud verine näitlejanna. See on uus ETV. Minul on sellest rohkem kahju kui karpkalast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles