Vastukaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käibemaksumäära tõus meditsiinis koorib rahvast

President Toomas Hendrik Ilves võiks järgmise aasta eelarvet lugedes teha sinna rahvuslikke huve silmas pidades vähemalt ühe paranduse. See peenes kirjas lause, mis täpsustamist ootab, võib seista eelarve eelnõu järel umbes järgmisena: «Euroopa Liidu direktiivide järgi on valitsus kahetsusväärselt sunnitud aasta algusest lisaks kõigele tõstma veel meditsiiniseadmete käibemaksumäärasid».

Ent see lause peaks kõlama hoopis millegi sellisena: «Uuest aastast püüab valitsus võtta oma käibemaksupoliitikas senisest natuke inimlikuma ilme ja euroopalikuma näo ning alandab mitme ravimi ning meditsiiniseadme käibemaksumäärasid. Sellega püütakse harmoniseerida ka käibemaksupoliitikat, mida Euroopa Liidu direktiivid peale suruvad.»

Muidugi, eelarve eelnõus planeeritud ja kõne all olev käibemaksutõus tähendaks valitsusele rahva arvel naeruväärselt väikest lisateenistust, alla saja miljoni krooni.

Kuid selle lause sõnumiline olulisus on siiski väga suur. See vale lause ütleb looritatult äriringkondadele, et laske, semud, uuel aastal aga vana viisi edasi: tõstke hindu, eriti neid hindu, mis vähem kindlustatuid kõige rohkem koorivad nagu tervishoiuteenused. Kõik oma patud saab ju edaspidigi ajada euroliidu ja selle maaletoojate kaela.

Ülo Ennuste

Maksuameti roll on tagada aus konkurents

Maksu- ja tolliameti oluline ülesanne on tagada aus konkurents ja kujundada maksukeskkond. Selleks on ametil valida mitu vahendit. Üheks olulisemaks on kindlasti avalikkuse teavitamine.

Vastuseks Postimehe teisel leheküljel kirjutatule «Petturile malka, FIE-le palka» (18.10.) soovime täpsustada, et me ei ole andnud hinnanguid FIEt puudutavale valdkonnale ega alustanud FIE-vastaseid kampaaniaid. Amet toetab igati ettevõtluse arendamist.

Maksu- ja tolliamet lähtub oma tegevuses põhimõttest informeerida avalikkust ennetavalt levivatest tendentsidest ning ettevõtjaid ameti lähenemisest. Näeme oma rolli ka teavitaja ja keskkonna kujundajana, mitte üksnes kontrollijatena.

Praegusel juhul juhtis amet tähelepanu nii-öelda sundfiendusega seotud riskidele. Seda seetõttu, et ameti analüüs näitab, et tegu on kasvava trendiga. Selles olukorras on kannatajaks töötajad, kes ei ole teadlikud kohustustest, mida nad endale võtavad ning need ausad ettevõtjad, kes maksavad makse ega tegele maksude optimeerimisega.

Kinnitame, et amet korraldab pidevalt kontrolle ja kohaldab sunnivahendeid. Kuid eelkõige soovib amet anda klientidele endile võimaluse oma maksukäitumist parandada.

Liis Plakk, maksu- ja tolliameti pressiesindaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles