Argo Ideon: ära korja võõrast - see omaks ei saa

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Pm

Seoses Teise maailmasõja alguspäeva meenutamisega on avaldatud juba hulganisti kõrgel tasemel õigustusi 70 aasta tagusele suurriikide poliitikale. Kindlasti on positiivne, et Venemaa peaminister Putin Poola ajalehele Gazeta Wyborcza kirjutatud artiklis MRP sõlmimist taunib.

Olgugi selle artikli kontekstist mõista, et tegu on pigem formaalse lõivuga poliitkorrektsusele, mitte aga nihkega Venemaa võimu moraalses positsioonis. Eks kindlasti oli Putini nõunikele raske pähkel koostada üks niisugune tekst, mis otse ei solvaks Poola lehelugeja ajalookogemust, ent ei räägiks samas ka selgelt vastu Moskva riiklikule ajaloonägemusele.

Putinil tasuks ehk lugeda kolme MRP õppetundi, mille sõnastas Rossiiskaja Gazetas politoloog Leonid Radzihhovski. Need kõlavad: 1. Pole vaja kogu aeg kahtlustada lääne demokraatiaid soovis meile kallale tungida. Nad on nõrgukesed, sõdida ei taha. 2. Pole tarvis sõlmida lepinguid türannide ja diktaatoritega. Kes tahab koos kuradiga einet võtta, sellel peab olema väga pikk lusikas! 3. Pole vaja territooriume ja impeeriume taga ajada. Чужого не копи - своим не станет.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles