Repliik: Kangelase minek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi viimane profivõistlus ei toonud Jaan Kirsipuule loodetud edu, oli ta üks Pariisi-Toursi võidusõidu peakangelastest. Jalgrattamaailm saatis eestlase pidulikult «pensionile».

Stardipaika kogunenud pealtvaatajad tänasid kolmteist aastat elukutselise leiba söönud ratturit rohkem kui 120 saavutatud võidu eest marulise aplausiga. Tour de France’i direktor andis talle üle sümboolse kingituse – pildi, kus jäädvustatud Kirsipuu pika karjääri säravaimad hetked.

Just Tour de France’iga on seotud Kirsipuu kõige kuulsusrikkamad teod: temast sai esimene eestlane, kes võitnud maailma mainekaimal mitmepäevasõidul etappe ja sõitnud liidrisärgis. Need tulemused tegid Kirsipuust Maarjamaa tuntuima sportlase Euroopas. «Suutsin korda saata rohkem, kui kunagi eeldada oskasin,» ütles rattur pärast eilset viimast etteastet.

Tegelikult polnudki Kirsipuu põues tuksuv «mootor» ette nähtud suurte triumfide saavutamiseks, nappis hobujõude. Ent tänu täielikule pühendumisele, jäärapäisusele ja töökusele suutis ta vajakajäämised siluda.

Füüsiline vorm lubanuks Kirsipuul veel järgmiselgi hooajal edasi sõita ja teenida kopsakat palka. Ent nagu sporti tehes, otsustas ta ka lahinguväljalt lahkudes jääda põhimõttekindlaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles