Vastukaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome eesistumise terav pilk

Ei, mitte see Erkki Toumioja äsjane kõne välisministrina, mis juhatas sisse ELi siirdumise Soome eesistumise alla. Kuigi ka selle lõigukesi oli huvitav TVs jälgida. Hoopis mõned ajakirjanikud näisid olevat ärritatud sellest, et olid sunnitud kõrvaklappe kasutama: tõepoolest, prantsuse keel ei näi paljude suurrahvaste esindajaile eriti suupärane olevat.

Kuid puhkusele tasuks hoopis kaasa võtta Toumioja äsjailmunud raamat eesti keeles. Esmapilgul on see justkui põhiliselt tema vanaemast, üliambitsioonikast Eestist pärit neiust. Kuid süüvides näib see olevat sellest, kuidas diktaatorid/türannid kasutavad oma inimvaenulike tegude huvides andekaid noori inimesi.

Seda raamatut lugedes ja peesitades on kõigil aega järele mõelda, mis meist vasekestest nüüd hakkab saama: euroliidu eesistujaskonnas on järsku selline asjatundja meie rahvusliku süvaloomuse alal, inimhingede poliitkarjääri asjatundja, poliitvaletamise läbinägeja ja vihkaja, kellel peale kõige muu on ka akadeemiline majanduskraad.

Ta saaks silmapilkselt aru, et tegemist on armetu valetamiskatsega, kui minna eesistujamaalt nõudma Maastrichti inflatsioonikriteeriumide leevendamist. Erkki Tuomioja taipaks paugupealt, et meie majandust praegu laastav kõrge inflatsioon on tingitud eeskätt meie valitsuse ebakompetentsusest ning mugavusest riigieelarve koostamisel, seda konkurentsivõime ning rahvusliku hoiustamiskalduvuse kaotamise hinnaga.

Kas ei oleks meil õigem arvestada, et Tuomioja ja temataolised nii teaduspõhiselt kui ka Soome majanduse näitel aimavad suurepäraselt, et madal inflatsioon oleks eeskätt Eestile rahvuslikult ülivajalik ja et meie praegune kõrge inflatsioon ei ole meile nuhtluseks kaela tulnud mitte petlikult kõrgest kasvutempost, naftahinnast, euroabist vms, vaid istuva valitsuse majanduspoliitikast, mis on mõjutatud eeskätt lähenevatest valimistest ja sisepoliitilisest populismist.

Kas saab üldse riskida, et Tuomioja ei paneks meie taotlusi äkki suure kella külge, ei raiuks raamatusse? Seda enam, et Soome valitsus on kinnitanud, et nemad seavad oma euroliidu eesistumise üheks prioriteediks avalikustamise, seega ka poliitikute euroliiduvastaste valvevalede paljastamise.

Ülo Ennuste

Suveliiklus

Palavate ilmadega muutuvad autojuhid väga hooletuks. Võib ju mõista, kui liiklusõnnetused juhtuvad halva ilmaga: piiratud nähtavus, libe tee ning kogenematusest või hooletusest valitud ebaõige sõidukiirus, ja ongi käes.

Kuid on täiesti mõistetamatu, kuidas saab liiklusõnnetus juhtuda kuivade teeolude ja hea nähtavuse juures. Lohakus, ei muud. Ja vahel ka alkoholi pruukimine.

Paremal juhul lõpeb selline uljaspäisus mõlkis pleki ja rikutud plaanidega. Halvimal juhul aga hoopis hullusti.

Vintis päi kihutamisega pole vaja suve rikkuda.

Anna Sarpek

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles