Järvi ja kultuuripoliitika

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi
Neeme Järvi Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tegemist on viimase aja tähtsaima kultuuripoliitilise otsusega, mille tulemused saavad nähtavaks lähiajal, kommenteeris kultuuriminister Laine Jänes pärast seda, kui Neeme Järvi oli kinnitanud asumist ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi kohale.


Mida Jänes, muidu nii ettevaatlik ja sõnavahtu uppuv, silmas pidas? Eks seda, mille kohta Järvi ise poetas, et ERSOga on tal «suured plaanid», avades neist esialgu ainult ühe – Mahleri 8. sümfoonia ettekande laulukaare all, rohkem kui tuhande muusiku esituses. Selge on see, et Järvi tulek tekitab ette elevust. Tema sarm ja autoriteet on väljaspool kahtlust. Räägitakse, et oma Detroiti ja Göteborgi orkestrile leidis ta ise sponsoreid. Ja siis need maestro avalikud väljaütlemised, näiteks viimatine – see, et Eestis on liiga palju venekeelset pressi... Ent 2006. aastal süüdistas ta riiki muusikat väärtustava kultuuripoliitika puudumises, ajades marru minister Palmaru. Eks nüüd saa näha, kas mäed nihkuvad paigast või üritab keegi Järvilt poliitilist profiiti lõigata.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles