Liina Luhats: popikuninganna on endiselt elus

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Luhats
Liina Luhats Foto: Mihkel Maripuu

Vastus küsimusele, miks Madonna ikka veel nii populaarne on ning olenemata scène’st ja erinevatest muusikamaitsetest absoluutselt kõigile kas või salaja meeldib, on väga lihtne. Ta annab lihtsalt alati inimestele seda, mida nad tahavad, tunnistagu nad seda endale või mitte.




Oma karjääri algusaastatel kasutas staar tihti näiteks religioosseid sümboleid ja kandis neid koos musta pitsi ja plaatinablondide juustega ning see töötas ideaalselt.


Kombinatsioon sobis väga hästi, ilmestamaks tolleaegse ameerikaliku tarbimiskultuuri mõjusid inimestele ja nende alateadlikku soovi sellega võidelda.



Sama asja eest sai ta loomulikult ka parajalt laita ja nii mõnedki instantsid tegid temast negatiivse eeskuju, kes ei allu n-ö korraliku naise rollile. Katoliku kirik nimetas teda lausa amoraalseks naiseks, kes tarbimis­ühiskonda propageerida püüab ja religioosseid sümboleid väärkasutab. See aga tema püha üritust ei seganud.



Paarikümne aasta jooksul on Madonna imago tohutult muutunud. Ta on kohanenud ajastutega, muusikatrendidega ja publiku arenguga, jäädes ikkagi samaks inimeseks. Mitte ühelgi staaril ei ole õnnestunud nii paljude metamorfooside järel säilitada taolist edu ja kuulsust kui temal.



Kui rääkida praegusest Madonnast, ei manifesteeri ta enam eriti midagi. Vähemalt oma muusikas mitte, vaid on rõhuasetuse seadnud just tehnilisele poolele, tuues välja head uued helid ning samuti head uued artistid, kelle pealt natukene profiiti lõigata. Samas ei ole muusikamaailmas profiidi lõikamine kunagi ühepoolne, vaid toimub sümbioos.



Võib-olla ei olegi praeguses ühiskonnas tarvis kõike nii väga manifesteerida. Muusika roll on muutunud ja mingit sügavat sisu on aina raskem välja tuua ning veel raskem on panna inimesi seda märkama, seega võib keskendumist kõlahäältele lugeda järjekordseks targaks otsuseks. Madonna puhul aga ei olegi ju põhiline see, milline ta praegu on, vaid see, mida ta aegade jooksul teinud on. Ta on endale ümber kudunud tõelise kookoni, mille sees ta võib arvatavasti elu lõpuni staarileiba nautida. Sellist «gabariiti» popiajaloos juba rohkem ei kohta, kui Michael Jackson välja jätta, loomulikult.



Väga hästi ilmestas viimast väidet eilehommikune vaatepilt lauluväljaku mereväravate juures, kus grupp andunud fänne oli üles riputanud sildi «The queen is still alive», mis viitab sellele, et hoolimata kuninga surmast, on popimaailmal endiselt olemas valitsejanna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles