Ann Hiiemaa: ujumise tehnikaajastu lõpp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ann Hiiemaa.
Ann Hiiemaa. Foto: Toomas Huik.

2008. aasta alguses tulid turule Speedo LZR Raceri imetrikood. NASA kosmoseteadlaste abiga välja töötatud trikoo lubas parandada ujujate aegu 0,2 protsendi võrra. Mõni kuu hiljem tõi Arena turule veelgi uhkema trikoo, mis lubas juba 0,5 protsendilist resultaadi tõusu. Erinevad testid on näidanud, et needsamad trikood annavad 100 meetri läbimise kohta kiiruse-eelise üks kuni poolteist sekundit.

Piltlikult öeldes muutus ujumine tehnikaspordiks, kus luges vaid varustus, mitte enam inimene selle sees. Nüüd on pooleteise aastaga uuendatud üle 150 maailmarekordi. Rekordite väärtus muudkui langes ja langes. Need muutusid sama tavapäraseks kui harrastussportlasele igaõhtune sörkjooks ja tugitoolisportlasele televiisor.

Reedel otsustas Rahvusvaheline Ujumisliit sellele aga punkti panna, võttes vastu otsuse keelata 1. jaanuarist kõik polüuretaanist (plastmassitaoline aine) valmistatud imetrikood ning lubada ainukese materjalina tekstiili. Ilmselt on selleks aga juba hilja, sest rekordid jäävad rekordiraamatutesse püsima. Igaveseks või mitte, aga tõenäoliselt väga pikaks ajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles