Repliik: unistuste Kuu

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Pm

Väike samm ühe inimese jaoks, hiigelhüpe inimkonnale, ütles Neil Armstrong esimesena Kuu pinnale  astudes.


Küllap võtavad need asjaosalise sõnad mõjusalt kokku nii paljude põlvkondade unistuse kui ka selle teostumise viimase sammu kummalisena mõjuva lihtsuse. Miks muidu korratakse neid ikka ja jälle.



40 aastat tagasi 16. juulil startis kosmoselaev Apollo 11 Canaverali neemelt Floridast. 21. juulil 1969. aastal jõudsid Amstrong ja Edwin Aldrin esimeste inimestena teise taevakeha pinnale. Kuu orbiidile Apollo 11 pardale jäi piloot Michael Collins.



Muidugi oli kosmosevõidujooks kahe külma sõja vastaspoole vahel taustaks inimeste teisele taevakehale jõudmisele, ent ega see ei vähenda fakti väärtust.



Eesmärgi seadmisest, mida kuulutas USA president John F. Kennedy 1961. aasta mais, sai 40 aastat tagasi tegelikkus. Teadlaste ja inseneride töö sai tulemuse väikese sammuga ühe inimese jaoks.



Selliseid samme on ajaloos veel. 2009. aasta on kuulutatud rahvusvaheliseks astronoomia aastaks. 400 aastat on möödunud Galileo Galilei teleskoobi loomisest.


Lootma peab, et ka homme on mõttehiiglasi, kelle õlgadele saavad tõusta ülehomsed unistuste edasikandjad. Repl

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles