Lugeja kiri

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küsimused sise- ja ka peaministrile

Mind hämmastas politsei vastus siseministrile, kes reageeris Lemme ranna juhtumile uskumatult operatiivselt. Politsei vastas ministri etteheitele, et patrulli soolise ja vanuse rõhutamine on diskrimineeriv. Mhmm ... Oleme rahvusena ikka silma paistnud selle poolest, et püüame tihti paavstist paavstimad olla. Ka selle võrdõiguslikkuse mantra oleme kiirelt selgeks saanud. Kuid samas ei näe ma ei julgestusteenistuse ega liikluspolitsei eriüksuse võimsates masinates alakaalulisi blonde naispolitseinikke?! Nii nagu kiirreageerijad, on needki politseiüksused komplekteeritud valdavalt turskete meespolitseinikega. Miks ometi? Kas äkki selles peitubki nende efektiivsus, hea maine ja oma tööga laitmatu toimetulek? Nad julgevad autost välja tulla, nad on tursked ja tugevad ning juba nende olek sisendab autoriteeti.

Miks aga on tavalised patrullpolitseinikud viimasel ajal õblukesed naisterahvad või siis ... kuidas ma nüüd väljenduksin ... mitte just väga autoriteetselt mõjuvad mehepojad?

Just patrullpolitsei on eesliinil ja kujundab politseiorganisatsiooni esmamulje ning nende tegevus või tegevusetus on otseseks indikaatoriks ka ossidele.

Kui osside kamp on kindel, et tavapolitsei oma masinast välja tulla ei julge, siis muutub nende tegevus iga uue intsidendi ajal üha jõhkramaks ning karistamatus võib lõppeda sellega, et näkku saab hoobi näiteks ka marketi kassapidaja, kes ossile piisavalt kiiresti raha tagasi ei anna.

Kui ühe regionaalse politseijuhi suhtumine on tegevusetuse õigustamine politseiseaduse meelevaldse tõlgendamisega või sellega, et politseisse helistajad ei suutnud adekvaatselt edastada raportit toimuvast – siis tuleb sellised juhid välja vahetada. Uus politseijuht on alustanud «tammede allee» juurimisega peamajas. Kas aga jõuab hapra blondi patrullekipaaži liikmeni ka palgatõus, mis väärtustaks tema ohtlikku tööd – see on juba küsimus siseministrile. Siseminister Vaher on näidanud, et ta on arg ja mitte eriti otsustusvõimeline minister.

Politseitöö puhul on ta rõhutanud strateegilise planeerimise vajadust. Selle eesmärgi täitmiseks on siseministeeriumi bürokraatide arvu Vaheri ajal suurendatud umbes 10 protsendi võrra. Ka on tehtud struktuurimuudatused selliselt, et vastutus oleks võimalikult hajutatud. Ma ei räägi üldse sellest, et endine läbikukkunud politseipealik maandus ministri nõuniku pehmel ametitoolil. Kuid ossid jätkavad üle riigi oma vägitegude toimepanemist. Neil on strateegiatest ja arengukavadest täiesti ükskõik, sest nad teavad: kui sa lööd suvalist naist jalaga näkku ilma igasuguse põhjuseta, siis sündmuspaigale saadetakse seesama habras blond naispolitseinik, kellel ei ole mingit seljatagust julgestuseks.

Ken-Marti Vaher, mis kasu on teie strateegiatest ja planeerimisest, kui teil ei ole inimesi, keda patrulli saata, ning politsei maine on viimaste sündmuste raames saanud tõsise hoobi?

Siseministri ülesanne on vastutada oma haldusala eest. Politseinikele lubatud palgatõus osutus pehmelt öeldes pettuseks, sest mõnel politseiametnikul suurenes palk sentide võrra.

Andrus Ansip lubas kunagi pronksiöö süüdlastele karme karistusi ning me teame, kuidas sellega läks ...

Nüüd ootab avalikkus, et Lemmes naisi jalaga näkku peksnud ossid ja ossipiffid saaksid reaalsed karistused ning hüvitaksid reaalselt kannatanutele nende tekitatud kahju.

Kolmapäevast toimub Lemme rannas surfilaager. Surfarid peaksid enne sõitu minema spordipoest läbi ja endale pesapallikurika auto pakiruumi ostma. Gaasipüstol on Eestis kahjuks piiratud tsiviilkäibega relv, kuigi võiks olla piiramatus tsiviilkäibes. Kuidagi tuleb ju osse meil endil taltsutada. Seni kuni politsei planeerib ja arendab oma oskust tegevusetust õigustada.

Jakko Väli

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles