Ain Kruuse: üha suurenev jalgratturite hulk nõuab liiklejatelt tähelepanelikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Kruuse
Ain Kruuse Foto: Politsei

Ida prefektuuri korrakaitsebüroo piirkondliku politseitöö talituse juhi Ain Kruuse sõnul tuleb selleks, et vähendada kaherattalistega juhtuda võivaid õnnetusi, meeles pidada olulisi reegleid.

Kevadised ilmad on toonud meie tänavatele üha rohkem jalgrattureid. Tänu neile on liikluspilt olulisemalt tihedamaks muutunud, mis nõuab liiklejatelt suuremat tähelepanelikkust.

Kaherattalistega juhtunud õnnetustes on nõrgimaks osapooleks jalgrattur. Selleks, et vähendada kaherattalistega juhtuda võivaid õnnetusi, on oluline meeles pidada järgmisi reegleid.

Sõiduteel on lubatud iseseisvalt juhtida jalgratast vähemalt 10aastasel lapsel, kellel peab olema läbitud jalgratturi koolitus. Koolitus, mis annab noorele jalgratturile vastava juhiloa, tuleb läbida kõigil 10-15aastastel noorukitel, kellel tuleb oma teekonnal kasutada sõiduteed. Sellekohane juhiluba peab olema jalgratturil kaasas. Kergliiklusteel, mis on jalgratturile vastavalt märgistatud, ei laiene jalgratturi koolituse nõuded.

Sageli armastavad noored uljaspead jalgratta seljas trikitada. Näiteks sõita rattal lahtiste kätega või lastes ennast teise sõiduki külge kinnitatult vedada – selliselt liikluses toimida kindlasti ei tohi.

Lapsevanematele panen südamele, et jälgitakse nii enda kui lapse jalgratta tehnilist korrasolekut. Oluline on, et pidurid oleksid töökorras, et rattal oleks signaalkell ning ratta mõlemal välisküljel oleks olemas kollane või valge helkur.

Istudes jalgratta selga, tuleb kindlasti pähe panna kiiver. Seaduse järgi on kinnirihmatud jalgratturikiivri kandmise kohustus alla 16aastastel jalgratturitel, kuid hoolides oma tervisest on ettevaatusabinõuna soovituslik seda teha kõigil.

Teel olev jalgrattur peaks tähelepanelik olema ning liikluses ka ise enne manöövri sooritamist jälgima, et sõidukijuht on teda märganud.

Selleks, et käesoleval aastal ei juhtuks ühetegi tõsisemat liiklusõnnetust, tuleb liikluses olla väga hoolas. Liikleja peab olema viisakas ja arvestama teiste liiklejatega ning oma käitumises hoiduma kõigest, mis võib takistada liiklust, ohustada või kahjustada teisi.

Kui igaüks meist panustab liiklusesse eeskujuliku käitumisega, siis selliselt käitudes ennetame traagiliste õnnetuste juhtumeid ning suurendame liiklusohutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles