Alexander Stubb: Urmasega reisil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb kiitis hiljuti ka sotsiaalmeedias, et Urmas Paet on tore reisikaaslane, ning lisas juuresoleva pildi.
Alexander Stubb kiitis hiljuti ka sotsiaalmeedias, et Urmas Paet on tore reisikaaslane, ning lisas juuresoleva pildi. Foto: @alexstubb/Twitter

Tulin just ekspordi edendamise reisilt Mehhikost, kus me käisime koos välisminister Urmas Paetiga. Meiega koos oli reisil peaaegu kolmekümnest ettevõttest koosnev delegatsioon.

Olime Urmasega niisuguse töö peal koos juba teist korda – esimese ühisreisi tegime 2011. aastal Indoneesiasse.

Kas siis Eesti ja Soome ei konkureeri omavahel? Kas pole siis nii, et kui Soome saab tehingu, siis Eesti ei saa, ja kui saab Eesti, siis ei saa Soome? Tegelikkus on risti vastupidine.

Esiteks pääseme koos paremini esile. Kui kaks väikest maad on koos liikvel, saame nähtavust ja kaalu. Teiseks, kui Soome ettevõte pääseb uuele turule, siis veab ta kaasa teisi Soome ning ka Eesti ettevõtteid. On lihtsam minna uusi maid vallutama, kui seal on ees juba tuttavaid firmasid. Meie mõlema maa turg on väike, aga eduks on tarvis suuri turge. Koos on meil rohkem jõudu. Meil on ühine valuuta ning meie ettevõtted on rahvusvaheliselt konkurentsivõimelised samades sektorites. Nii on näiteks side ja infotehnoloogia aladel.

Ladina maailm on tohutu suur – Kesk-Ameerika, Lõuna-Ameerika, Hispaania ja Itaaliagi. Latiinod toetavad üksteist: kui kolumbialasest rattur ei võida, siis kõlbab ka itaallane, sest ta on ikkagi latiino. Soomlastel on selline vendlus ainult Eestiga. Meil on ühine kultuuritaust, meil on keelesugulus. Tõsi, meie kaks maad kokku 7 miljoni inimesega on latiinode hulgast mitme suurusjärgu võrra väiksemad, aga ka meie tiim on ikkagi täitsa hea.

Miks siis just Mehhiko? Mehhiko on tohutu, 113 miljoni elanikuga turg, mis kasvab kiirelt. See on maailmas suuruselt 13. ja Ladina-Ameerikas suuruselt 2. majandus. Meie ettevõtetel on seal väga suur potentsiaal. Mehhiklastele pakub eriti huvi see, mida meie ettevõtted oskavad teha keskkonnatehnoloogiate, IT ja energeetika valdkonnas ning infrastruktuuri hangetes.

Kohtusime koos Urmasega ka Mehhiko välisministri Jose Antonio Meadega. Külastasime koos mitmeid ministeeriume, pidasime seminari äritegemisest Mehhikos, pidasime loengu ülikoolis ning veetsime Euroopa päeva.

Koostöö on lihtne, kui kultuur ja kombed on tuttavad. Meie ettevõtjad tutvusid ning teevad loodetavasti tulevikus koos äri. Eesmärk oli meelitada ka mehhiklastest ettevõtjaid investeerima Soome ja Eestisse.

Visiit oli hea võimalus piiluda Mehhiko turule. Loodetavasti annab see uut hoogu meie maade suhetele. Urmas, kuhu läheme järgmiseks?

Autor on Soome väliskaubanduse ja Euroopa asjade minister

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles