Sigrid Kõiv: juba makstud annetus

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Peeter Langovits

«Palun, kas te saaksite mind paari sendiga aidata?» küsis noor mees minu käest keset ristmikku. Võimalik, et see on sooline eelarvamus, kuid sekundi jooksul olukorda hinnates ei tohiks noorel ja vähemalt pealtnäha tervel mehel praegu enam olla otsest põhjust kerjamiseks – kahaneva tööpuuduse tingimustes midagi ikka leiaks. Aga tõsi on seegi, et ma ei süvenenud ja võib-olla oli tal tegelikult abi tarvis.

Üks mu tuttav kurtis, et sai maksuametilt tulumaksu tagastusena paarkümmend eurot. Ta polnud sellega arvestanud ja maamaksu maksmise kohustust tal ka pole. «Niisiis,» ütles ta, «mida ma selle rahaga nüüd teen?» Pakkusin talle mõned lihtsad ideed, aga see ei olnud see, mida ta silmas pidas.

E-maksuamet lubab jätta tulumaksutagastuse küll maamaksu tasumiseks, kuid see on ka kõik. «Miks ei võiks e-maksuametis olla ka võimalus jätta tulumaksutagastus heategevuseks?» küsis mu sõber. Juhtisin ta tähelepanu sellele, et heategevuseks võib ta annetada nii palju kui tal on võimalik, kasvõi kogu oma sissetuleku. «Aga ma ei tee seda ju!» ütles mu sõber ja mulle tundus, et teda hakkas mu taipamatus ärritama.

Ma ei oska öelda, kui palju lisatööd see maksuametile tähendaks, kui e-valikuvõimalustesse lisada ka erinevatele heategevusprojektidele annetamine. Mõned karid seal muidugi on, kasvõi see, et keda maksuamet sinna nimekirja võtta võiks. Maksuvõlglasi ilmselt mitte, aga kuidagi ju suudavad riigiasutused välja valida näiteks MTÜsid, kellega koostööd teha. Pealegi saab iga maksukohuslane ise annetuseküsija tausta googeldada ning kui see tulemusi ei anna, siis pole ilmselt mõistlik ka annetada.

Et üks-kaks tuntumat projekti kogu koort ei riisuks, võiks olla võimalik ka vaadata, kui palju kellelegi on maksuameti kaudu annetusi tehtud. See aitaks valida: kui laste turvakodu on liigutanud paljude inimeste südant, siis saaks selle, muidu esimese valiku asemel valida hoopis näiteks koerte varjupaiga.

Ning neile inimestele, kes kui mitte lasteaiakoha, siis vähemalt tasuta sõiduõiguse eest annavad oma tulumaksu vastumeelselt Tallinnale, oleks maksutagastuse annetuseks andmine võimalus mõnd enesele südamelähedasemat paigakest toetada, olgu siis kohaliku pühakoja või kodukandiseltsi kaudu.

Annetamine on õilis, kuid rahakotirauad ainult tahtmise peale ei avane. Nii oleks hõlpsam annetada raha, mille oled korra juba ära maksnud, sest kui tegemist pole just eluasemelaenuga, siis muul puhul enamik inimesi ei vaevu uurima, kas selle väljamineku eest ka tulumaksu tagasi makstakse. Ning kui raha, millega ei arvestatud, on juba märtsis heategevuseks antud, siis võib kogu ülejäänud aasta igast kerjusest ja haledast plakatist jahedalt mööda jalutada – valik on tehtud, eks märtsis jälle vaatame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles