Indrek Oro: Hvostovi idee on kui relvade vabamüüki paiskamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Oro.
Indrek Oro. Foto: Toomas Huik

Enne kirjanik Andrei Hvostovi välja pakutud eutanaasia seadustamise arutelu tuleks korrastada kiirelt Eesti puudulik hooldussüsteem, kirjutab onkoloog Indrek Oro Postimehe arvamusportaalis.

Inimene, kelles ei tekita ahastust Andrei Hvostovi kirjeldatud lugu oma elukaaslase ema piinarikkast hääbumisest ja lähedaste läbielamisest, on lihtsalt südametu. Sarnastest olukordadest (sageli ka eutanaasiast) on raske emotsioonivabalt rääkida. Aga rääkida tuleb tingimata. Olen samal seisukohal olnud alati. Ühiskonnas ei peaks olema tabuteemasid, mille üle ei võiks arutada.

Äratundmiseni, et Eesti ühiskond ei ole valmis halastussurma legaliseerimiseks sarnaselt Belgia või Hollandiga, jõuan ikka ja jälle, kui sõidan autoga Tallinna ja Tartu vahet. Või kui juhtun mõne tundlikuma teemakäsitluse netikommentaare lugema. Teisisõnu – kui satun oma ühiskonnakaaslaste ellusuhtumise ilmingutest tihedalt täidetud ruumi.

Olen sama meelt Andrei Hvostoviga, et Annleena on sümbol, ka eutanaasiateema kontekstis. Kas halastussurmas võiks näha leevendust meie hooldekodude puudusele? Hoidku Looja selle eest!

Pigem peitub siin oht eutanaasia kergekäeliseks kasutamiseks. Kas keegi meist võiks oletada, mida arvaks Annleena ise enda (halastus)surmamisest? Teame, et lootusetult haiged ja hea tervise juures olevad inimesed mõistavad eksistentsiaalseid teemasid sageli erinevalt. Kumma arvamusega peaksime arvestama? Keerulised küsimused, millele puuduvad lihtsad vastused.

Võrdleksin Andrei Hvostovi ideed eutanaasiaakti jätmisest vanurite kommuuni, elukaaslase või sõprade teha ideega relvalubade kaotamisest ja tapariistade vabamüügile paiskamisega. Mõlema idee tagajärjed oleksid ettearvamatud.

Alustame ikka algusest – puuduliku hooldussüsteemi kiirest korrastamisest – ja seejärel arutame keerulisemate võimaluste ellukutsumist.

Eestis on aeg legaliseerida eutanaasia ning seda moel, kus arstide eetikakomisjoni ja järeltulijate asemel hakkavad halastussurmaakti läbi viima elukaaslased ja sõbrad (näiteks vanurite kommuun), kirjutas ajakirjanik Andrei Hvostov eile Postimehe arvamusportaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles