Aivar Reinap: elektriarvet takseerides

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Reinap
Aivar Reinap Foto: Postimees

Elektri vabaturu esimesed kolm kuud on olnud tarbijale armulised – elektri hiiglaslikku hinnatõusu on aidanud leevendada suhteliselt soojad ilmad. Minu puhul on ka aastaks fikseeritud hind olnud seni parim valik. Esimese kolme kuu tarbimine oli mul 400 kWh ehk 6,5 protsenti väiksem kui mullu. Eriti positiivne oli, et suutsin kokku hoida päevases elektritarbimises ning öine tarbimine jäi mullusele tasemele. Eesti Energiaga õnnestus mul õigel ajal fikseerida suhteliselt soodsa öise tariifiga hinnapakett, mis on olnud börsipaketiga võrreldes 5,1 protsenti ja üldteenusega võrreldes 14 protsenti odavam.

See on ka ainus positiivne pool. Kõige selle hea taustal maksin Eesti Energiale ikkagi kolme kuuga 88 eurot rohkem kui eelmine aasta. Kui ülekandekulud jäid eelmise aasta tasemele, siis elektrienergia eest maksin 42 protsenti rohkem, ja seda väiksema tarbimise juures. Arvestades elektrienergia keskmist kilovatt-tunni hinda, on see minu jaoks aastaga täpselt poole võrra kallinenud. Samas on ka kilovatt-tunni ülekandmise hind aastaga kallinenud – minu puhul viis protsenti. Kuigi taastuvenergia tasu veidi odavnes, kulub rohelisele elektrile ja elektriaktsiisile koguni 14 protsenti koguarvest. Muidugi hõõrub ka riik rõõmust käsi, sest suurem elektriarve toob lisaraha käibemaksu tõusuna riigikassasse.

Kokkuvõttes oli mu elektriarve esimeses kvartalis hoolimata väiksemast elektritarbimisest 15 protsenti mullusest suurem. Samasuguse tarbimismahu juures oleks hinnatõus olnud 23 protsenti. Arvestades, et elektrifirmadele oli riigi poolt juba eelmisel aastal garanteeritud piisav kasumitootlus, kasvatab nii suur hinnatõus veel oluliselt kasumeid. Eesti Energia põhjendas hinnatõusu osaliselt kasvuhoonegaaside kvoodi kalli hinnaga, kuid europarlamendi otsus hoiab kvoodi hinda madalal. Samal ajal ei kipu ka energiafirma elektri hinda alandama ja võtab tarbijatelt nii palju, kui n-ö vabaturg võimaldab küsida.

Viimastel aastatel on riik võtnud Eesti Energiast riigieelarve toetuseks kopsakaid dividende ehk ju siis erilist investeerimisvajadust riik omanikuna energiafirmas ei näe. Suurt raha maetakse küll suurte kasumite lootuses põlevkiviõli tootmisesse ja välisriikides sealse põlevkivi kasutusse võtmisesse, kuid miks selleks on vaja minu raha?

Mind huvitaks, et elektrimüügi tulude arvelt arendatakse odavamaid ja efektiivsemaid elektritootmise võimalusi ning ülekandetasude arvelt suurendatakse varustuskindlust. Igasugu hiigelkasumeid lubavaid riskantseid investeeringuid võiks teha kasvõi börsilt saadava riskiraha toel, sest vaevalt energiafirma võimalikke tulevasi õlikasumeid ka elektritarbijatega jagama kipub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles