Laar: sotside mõistusele tulek on vähetõenäoline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar
Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar Foto: Raigo Pajula
Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar saatis eile õhtu erakonna listi kirja, kus leiab, et võimalus sotsiaaldemokraate tervemõistuslikule dialoogile tuua pole lõplikult kadunud, kuid on kahjuks vähetõenäoline. Postimees.ee avaldab kirja täismahus.

Head erakonnakaaslased,

Täna pärastlõunal helistas mulle peaminister Andrus Ansip ning teatas, et Reformierakonna erakorraline juhatus on otsustanud, et sel kombel enam jätkata ei saa ning tuleb alustada otsinguid koalitsioonipartneri leidmiseks, kes suudab töölepingu seaduse jõustamises kokkuleppele jõuda.

Veidi hiljem järgnes Reformierakonna ametlik ettepanek meile ühise läbirääkimisdelegatsiooni moodustamiseks läbirääkimisteks Rahvaliiduga.

Sellistes arengutes pole midagi rõõmustavat. Kui soovime eelarve tulusid ja kulusid tasakaalus hoida, peab valitsus lähipäevadel riigikogule saatma kärpeettepanekud. Valitsuskriis ei tule olukorrale kasuks.

Istusime täna hommikul koos Andrus Ansipi ja Jüri Pihliga ning mulle tundus, et Jüri Pihl on kokkuleppe arutamiseks valmis meie eile tehtud kompromissiettepaneku alusel. Kahjuks otsustasid sotsid teisiti ning saatsid Reformierakonnale eitava vastuse.

Kuigi võimalus sotsiaaldemokraate tervemõistuslikule dialoogile tuua pole lõplikult kadunud on see kahjuks siiski vähetõenäoline.

Eelarve vajab aga tasakaalustamist ja seda viisil, mis majandust põhja ei laseks, vaid aitaks vältida tööpuudust. IRL moodustas omalt poolt läbirääkimisdelegatsiooni ja pühapäeval võtame kokku erakorralise eestseisuse koosoleku.

Meie sihid on lihtsad - viia eelarve tulud ja kulud tasakaalu ning leppida selles kokku hiljemalt neljapäevaks.

Eelarve tuleb tasakaalu saada mitte maksude järsu kasvu, vaid kulude kärpimise teel. Vaid nii saame vältida tööpuuduse plahvatuslikku kasvu, mis on hetkel Eesti peamine vaenlane. Nende eesmärkide saavutamine ei saa olema lihtne, aga taganeda pole kuhugi.

Isamaa ja Res Publica Liit on varemgi suutnud teha õigeid otsuseid rasketel aegadel. Me suudame seda teha ka praegu.

Mart Laar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles