Elver Loho: «moraalsete värdjate» teine tulemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elver Loho.
Elver Loho. Foto: Peeter Langovits.

Jaak Allik suutmatus oma eksimust tunnistada on võrreldav peaminister Andrus Ansipi seemnemonoloogiga aasta eest, kirjutab mulluse ACTA-meeleavalduse peakorraldaja, parteitu kodanikuaktivist Elver Loho Postimehe arvamusportaalis.

Riigikogu liige Jaak Allik väitis: «Kunagi pole olnud Vene riigi kallaletungi Eestile või Eesti riigile.» Tema sõnul on olnud Venemaa huvid alati regionaalsed ja sihikule on iga kord võetud suur hulk riike, teiste hulgas Eesti - sellepärast polegi Vene riik kunagi Eestile kallale tunginud.

Samasuguse loogika järgi võiks öelda, et Hitler ei tapnud juute, sest ta ajas homosid ka ahju. Ta ei rünnanud kunagi Prantsusmaad, sest tema soov oli vallutada kogu Euroopa.

CIA ei kukutanud kunagi Guatemala demokraatlikult valitud riigijuhti, vaid USA huvi oli regionaalne. Venemaa ei okupeerinud kunagi Eestit, sest ta okupeeris terve Baltikumi. Eestlasi ei küüditatud kunagi Siberisse, sest küüditati terves Baltikumis.

Igaüks võib nende näidetega jätkata.

Kõige enam ajab mind marru see, et Jaak Allik ei suvatsenud oma sõnade eest vabandada, vaid kukkus ennast välja keerutama.

Ma oleks hea meelega jätnud Jaak Alliku partei mainimata, aga ei saa. Sotside juht Sven Mikser avaldas pressiteate, kus ei mõistnud Alliku ajalootõlgendust hukka, vaid soovitas lihtsalt avalikkuse ees oma sõnu paremini valida. Noh, juhuks kui eestlased ka peaksid kuulma.

Mul on kopp ees sellest, et poliitikud ei vabanda. Ansip ei vabandanud oma seemnemonoloogi eest, mis oli suunatud ACTA-vastaste pihta. Allik ei vabanda oma sõnade eest, mis suunatud Eesti riigi ja rahvuse kannatuste ja identiteedi vastu.

Säärase tagurliku ja rahvast võõrandava poliitilise kultuuri tulemuseks ongi Eesti rahva usalduse kahanemine Eesti poliitikute ja poliitika vastu. Tegu pole kaugeltki ühe poliitiku, ühe partei, ega ühe poolsuse eripäraga. Säärane suhtumine on tervest meie poliitmaastikust läbi imbunud.

Rein Raua legendaarset fraasi «moraalsed värdjad» kõlbaks kasutada just nende poliitikute suhtes, kes kunagi ei vabanda, vaid kukuvad keerutama. Neil ei ole selgroogu, vaid mingi paindlik kummist toru, mis mõtteid tagumikust pähe pumpab.

Ega enne midagi ei muutu kui mõni poliitik on sunnitud oma sõnade eest vastutuse võtma ja soojalt kohalt tagasi astuma. Nagu tsiviliseeritud riigile kombeks.

Riigikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige Jaak Allik ütles eileõhtuses ETV saates «Välisilm», et Venemaa pole kunagi Eestit rünnanud ja Vene ohust rääkimine on lihtsalt rahva hirmutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles