Juhtkiri: Briti Raudse Leedi mitmekihiline pärand

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«EÜE ja Euromais / on ühtne NATO pere, / kel Reagan, Thatcher, Pinochet / teeb pai ja ütleb: «Tere!» / I love That­cher!» Nii murdis Raudse Leedi nimi raudse eesriide kiuste Nõukogude Liidu üliõpilasfolkloori. Malevalaulud kandsid vastupanuvaimu ja tegid Ühendkuningriigi valitsusjuhist Margaret Thatcherist kommunismivastase võitluse ikooni. Asjaolu, et ideoloogiline väliskommentaar maalis temast samal ajal üsna selgelt musta pildi, ainult tugevdas kuvandit.

Kuid protestilauljate seas oli ka neid, kellele eile 87-aastasena meie seast lahkunud Briti poliitik nii ideede poolest kui valitsemisstiililt eeskujuks oli. Kel fraas «I love Thatcher!» tuli tõepoolest südamest.

Üks neid oli taasiseseisvunud Eesti esimese põhiseadusliku valitsuse moodustanud Mart Laar. Thatcheri kurikuulsat põhimõttekindlust ja kangekaelsust, mis populaarsusreitingutest end eriti kõigutada ei lasknud, aga ka üldisemaid majanduspoliitilisi hoiakuid, kajastus ohtralt Laari esimese valitsuse otsustes. «On tõesti nii, et Thatcher on mind oma lemmikõpilaseks nimetanud. Olen selle üle uhke, kuigi ilmselt olen temalt nii head kui halba õppinud,» rääkis Laar Thatcheri 80 aasta juubeli puhul Postimehe usutluses.

Thatcheri majanduspoliitika märksõnad, nagu «õhuke riik», «vaba turg», «erastamine» jne, läksid Ida-Euroopa postkommunistlikes riikides kaubaks nagu soe sai, ent kodumaal polnud suhtumine oma riigi esimesse (ja praeguseni ainsasse) naispeaministrisse kaugeltki roosiline. Võidukast Falk­landi sõjast ja majanduskasvust sagedamini meenub Thatcheri tüüritud konservatiivide valitsusega seoses hoopis suur tööpuudus ja muud sotsiaalsed probleemid – neid tuletati saareriigis üsna agaralt meelde ka Raudse Leedi surmateate järel. Samas tuleb märkida, et Ühendkuningriigi majandus püsis 1980ndatel stabiilsena ning SKT kasvas hoogsalt.

Thatcher oli omal moel euroskeptik, olemata seejuures populist. Tihedamalt lõimitud Euroopa Liidule probleeme ennustanud Thatcher on nimetanud seda utoopiaks ja nägi ühendust pigem suure vabakaubandustsoonina.

Meie mällu jääb Raudne Leedi siiski enamasti koos Ühendriikide presidendi Ronald Reaganiga kui külma sõja võitja, Nõukogude impeeriumi lammutaja ja meie kindel toetaja hiljemgi. Kümme aastat tagasi ilmunud raamatus «Statecraft» («Riigivalitsemiskunst») andis Thatcher soovituse võtta kolm Balti riiki NATO liikmeks: «Need arenenud, väga andekad ja üdini Euroopa rahvad näevad end osana läänest ja tahavad olla sellega tihedasti lõimitud. Venemaal ei ole õigust seista nende teel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles