Mart Laar: Thatcheri surm on hoop ka Eesti rahvale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Peeter Langovits

Poliitik ja ajaloolane Mart Laar kirjutab, et Suurbritannia kunagise peaministri Margaret Thatcheri surm on hoop meie rahvale, sest ta mõjutas oma poliitikaga ka Eesti saatust.

Margaret Thatcherita poleks 20. sajand, eriti selle teine pool olnud selline, nagu ta oli.

Raudne leedi mõjutas kindlasti ka Eesti saatust ning nii on tema lahkumine kindlasti ka meie rahvale hoop.

Thatcher oli mitmes mõttes tähelepanuväärne kuju - ta oli esimene ja siiamaani ainuke naispeaminister Suurbritannias, kes tõestas, et naine saab seda ametit vähemalt sama hästi täita kui mehed.

Thatcher juhatas sisse ning paljuski vedas konservatiivset revolutsiooni maailmas, mis taastas läänes usu traditsioonilistesse väärtustesse ning astus vastu vahepeal võimu võtnud pahempoolitsemisele. Nende väärtustega varustatult suutis lääs kallutada külma sõja enda kasuks ning sellega sai ka Eesti vabaks.

Raudne leedi oli Eestis väga populaarne - ega asjata omal ajal lauldud suure vaimustusega laulu «I love Thatcher». Paljudes lääne inimestes on see küll hämmastust tekitanud, kuna sealsete inimeste jaoks on Thatcher siiamaani vastuoluline isiksus.

Samas tugineb kogu maailma poliitika paljuski just tema pärandile. Seda teevad isegi vasakpoolsed, sest ka näiteks Tony Blair pidas paljuski Margaret Thatcherit enda õpetajaks.

Thatcheri otsustavus reformide elluviimisel ning jäärapäine oma asja ajamine peaks meile kõigile eeskujuks olema. Ta ei hoolinud kunagi eriti sellest, mis temast arvati, vaid tegi seda, mida ta tegema pidi, sest seda luges ta õigeks. Selline peabki üks poliitik olema ning nii pole ime, et britid ise teda üheks kõigi aegade Suurbritannia silmapaistvamaks peaministriks peavad.

Seetõttu on tänane päev kahtlematult kurb nii, et meil jääb üle üksnes olla rõõmsad selle üle, et ta on meil olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles