Tiina Kolk: disaini, rohkem disaini!

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Kolk.
Tiina Kolk. Foto: SCANPIX

Hiljuti Arterile antud intervjuus ütles Tartu Ülikooli füsioloogilise genoomika professor Sulev Kõks, et meil on potentsiaali võtta ette midagi suurt: Eesti võiks olla Euroopa Liidus riik, kus on parim meditsiiniteadus ja -teenus. «Teeme nendest aladest Eesti Nokia, mis viiks meie teaduse ja majanduse uuele tasemele,» kõlas professori ettepanek.

Nii nagu on Soomel mitu Nokiat – teaduse ja tööstuse kõrval maailma vallutanud disainimärgid Fiskars ühes Iittala ja Arabiaga, Artek, Marimekko – võiks Eestilgi neid rohkem olla. Üks näiteks disain.

Veebruaris Frankfurdis toimunud tarbekaupade messi Ambiente noorte talentide väljapanekul tunnustas Karlsruhe disainiprofessor Hansjerg Maier-Aichen Raili Keivi kavandatud portselani ja betooni ühendavat nõudekollektsiooni, hinnates Eestit kui kohta, kus tehakse põnevaid asju. Muide, see huvitav paik asub Soomest üle mere lõuna pool, lisas ta igaks juhuks selgituseks neile, kes ei tea Eestist midagi.

Aga Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tootedisaini magistrandi Keivi looming pälvis messil tohutut tähelepanu ja parima uue toote auhinna Deco Home Award.

Edu on saatnud ka Radise uut, samuti EKA tootedisaini magistrantide projekteeritud vineermööblisarja, mida firma näitas Kölni mööblimessil. Seal sõlmitud esimene välistellimus on juba täidetud ja partii Prantsusmaale teele saadetud.

Veelgi paremini on läinud Lihula vaibavabrikul, kus Narma kaubamärgiga maitseka disaini ja unikaalse tehnoloogia abil valminud kontrollitud kvaliteediga tooteist üle 95 protsendi eksporditakse laia maailma. Muide, disainer Kaidi Ploomipuu kavandatud vaibale «Bog 4053» anti 2011. aastal mainekas Red Doti auhind.

Juba nende näidete põhjal võib öelda, et disaini panustamine tasub end ära. Kui ettevõttele avanevad uued turud, siis sellega kasvab tootmine, mis annab tööd ja leiba paljudele.

Meil võiks kehtida samasugune kirjutamata seadus nagu Põhjamaades, kus (riigi)asutused sisustatakse kodumaise mööbli, valgustite, tekstiilidega. Samuti valitakse sinna kohalikku päritolu kontorinõud (kruusid, vaagnad, lillevaasid jne).

Eelistades eestimaist, astuksime meiegi ühe sammukese oma Nokia leidmisel edasi. Tasemel mööblivabrikuid meil leidub, aga tekstiilide ja anumatega on keerulisem, sest Kreenholm ja Tarbeklaas/Lorup on suletud, keraamikatehas hingitseb. Õnneks on meil hakkajaid tootedisainereid, kes teevad omanäolisi tekstiile, klaasist, portselanist või savist anumaid jms.

Kutsun üles tarbima Eesti disaini, sest sellest tõuseb tulu meile kõigile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles