Jügen Ligi: Männiku parteil on mitu head eeldust, aga hulk tööd ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits / Postimees

Neid, kes teavad imestada, kuidas saab aususest ja eetikast rääkida Jaan Männik, on mõõtmatult vähem kui neid, kellele kohe meeldib, et need sõnad on poliitilisel plagul, kirjutab Reformierakonna aseesimees, rahandusminister Jürgen Ligi Postimehe arvamusportaalis.

Jaan Männik on oma erakonna loomisel valinud kõige kindlama tee, mida varem on edukalt käidud tuhandeid kordi - süüdistada poliitikat ebaeetilisuses ja pakkuda asemele ennast. Tegu on tavapärase vali-kord-strateegiaga, millele küll vääramatult järgneb pettumus, mille ent saab järgmisteks valimisteks asendada pikemaajalisega.

Edu tõotab mehe tuntus ameti, mitte isikuomaduste järgi. Neid, kes teavad imestada, kuidas saab aususest ja eetikast rääkida Jaan Männik, on mõõtmatult vähem kui neid, kellele kohe meeldib, et need sõnad on poliitilisel plagul.

Teda ei kammitse tagasihoidlikkus, näitas ta Vabariigi Presidendiks pürgides. Ka on talle toeks  võime pääseda kriitikast ning saada kiita mulje eest: avalikkus elab arvamises, et Eesti Pangas on toimunud põhimõttelised ümberkorraldused ning kulukärped, äsja kuulutati ta Maksumaksja Sõbraks raha säästmise eest, kui ta oli rääkinud Eesti Panga (EP) ja Finantsinspektsiooni (FI) ülejõu käimisest maksumaksjale.

Institutsiooni esindamise asemel halvustamine on ebatavaline, ent tõotab poliitilist toetust.

FI nõukogu esimehe ja EP nõukogu liikmena kuulun ma väikesesse vähemusse, kes teab, et EP ega ammugi FI ei ole maksumaksja rahastada, ja et kummalgi nõukogul pole neid õigusi, mida Männik neile avalikult omistab. Õnneks ei ole tal neis asjus aktiivseid liitlasi leidunud ning meie finantsstabiilsus ja hoiused on kaitstud. Toetajate leidmist poliitikas see ebaõnn ei takista.

Nagu «vajame eetikat», on karismaatiliselt lihtne ka uue partei programmi teine pool - «vajame majanduskasvu». Kui parempoolsed murravad pead, kuidas luua majanduskasvuks soodsaimaid tingimusi, ning vasakpoolsed tõestamisega, et majanduskasv ei jõua kõigini, siis lihtsalt «vajame majanduskasvu!» on mõlemad unustanud hõigata. Aga just tollest saavad kohe aru kõik ning mitte keegi ei ole veel esitanud ühtki küsimust. 

Männik on sama eesmärgi välja käinud ka Eesti Pangale. Ka siis pälvis see heatahtliku vastuvõtu ning selgitused, et asi ei vasta tema ametivolitustele, EP seadusele ega EL aluslepingule, jäid laiema vastukajata. Selgitajail läks haprasti, näiteks Märten Ross, Eesti säravamaid makroanalüütikuid, ei saa enam teenida Eesti, vaid Soome Panka.

Kõigi nende heade eelduste juures on erakonna loomiseks vaja veel palju tööd. Ilma majanduspoliitilise sõnumita võib täita ametikohta, kuid raskem on luua erakonda. Ka on vaja koondada inimesi, kes poleks lihtsalt rahulolematud, vaid ka mõtlemis- ja organiseerimisvõimelised, ning ehitada välja üle-eestiline organisatsioon.

Postimehe arvamusportaal küsis erakondadelt, kuidas nad suhtuvad Eesti Panga nõukogu esimehe Jaan Männiku mõttesse luua täiesti uus partei, mis võtaks südameasjaks eetilisuse ning taastaks usalduse rahva ja poliitikute vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles