Sulev Valner: uuele haldusreformi mudelile tuleb saada lai toetus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalministri pressikonverents haldusreformi teemal. Regionaalminister Siim Valmar Kiisler ja Sulev Valner.
Regionaalministri pressikonverents haldusreformi teemal. Regionaalminister Siim Valmar Kiisler ja Sulev Valner. Foto: Mihkel Maripuu

Tõmbekeskuste-põhise haldusreformi projektijuht Sulev Valner ütles, et selleks, et haldusreform pakutud kujul läbi viia, peab see ühiskonnas saavutama piisavalt laiapõhjalise toetuse, et seda ei kõigutaks kahed eelolevad valimised.

See mudel on mõistlik alternatiiv võrreldes isevooluteed minna laskmise poliitikaga, mille puhul on loodetud, et kui kohalikud omavalitsused ise majandavad, suudavad nad hoida üht või teist teenust üleval. Kahjuks ikka väga palju ei suuda. Tugevate omavalitsuste loomine on õige samm vastukaalu loomiseks liigsele pealinnastumisele.

Valmisolek ühineda on Eestis aina laienenud. Minu ülesanne on käia omavalitsustes ja aidata nendele kokkulepetele jõuda. Mu töölaud hakkab olema Võru maavalitsuses, nii ei saa keegi öelda, et ma tulen nende juurde Tallinnast ministeeriumi nägemust peale suruma.

Konsensus peaks olema veelgi laiem, kui pelgalt koalitsioonis. Juba kas või sellel põhjusel, et vahepeale jäävad ka riigikogu valimised, järelikult see tulemus peab sobima ka sellele valitsusele,  mis moodustub 2015. aastal. Muidu ju 2017 mingit reformi ei toimu.

Ilmselt pole õige loota, et kohalike omavalitsuste tegelastest, kellel on otsene mure isikliku töö pärast, saavad reformi isiklikud eestvedajad. Aga eelkõige just volikogu liikmed, ettevõtjad, aktiivsed inimesed – nemad võiks selle mõtlemisega kaasa tulla küll. Igal juhul on mõistlik aastaks 2017 kokkuleppele jõuda, sest määramatuse jätkumine on ühiskonnale väsitav ja ressursse raiskav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles