Martin Vällik: vaikigem hümni jumalasalmi ajal!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vällik
Martin Vällik Foto: Sille Annuk

Veebikeskkonna Skeptik.ee eestvedaja Martin Vällik kutsub mitteusklikke Postimehe arvamusportaalis üles Eesti hümni 3. salmi ajal vaikima, kui neid häirib, et seal palvetatakse kristliku jumala poole, keda nad ei usu. Pealegi on Välliku sõnul teaduslikult tõestatud, et palved ei aita.

Sagedasti teeme elus asju ja rituaale ise seejuures mõtlemata nende sisule või tähendusele – lihtsalt on kombeks midagi teha, mingil hetkel mingeid sõnu öelda, mingeid laule laulda ja ei peatuta hetkeks, et selle üle pikemalt järgi mõelda. Küllap pole tihti vajagi, kuna on olulisemaid asju, mille üle juurelda.

Küll aga jäin ise ühel heal päeval kuulama oma sõnu, kui aktust Eesti hümniga alustati ja kolmanda salmi aeg kätte jõudis. Mõte töötab teinekord kiiremini kui laul ja enne kui järg jõudis sõnadeni «su üle Jumal valvaku», oli mu suu juba sulgunud. Ja sellest päevast peale olen meie hümni kolmanda salmi ajal nüüd juba teadliku otsusena oma suu kinni hoidnud.

Muidugi on rahvuslikel sümbolitel ajalooline taust, kuid mingi asja ajaloolisus ja vanus ei tee seda veel õigeks ja kordamisväärseks.

Ajastud ja arusaamad muutuvad ning küllap on hea, kui mingid asjad läbi aegade kindlad püsivad või seda püsimise illusiooni suudavad luua, kuid too hetk justnagu saputas mu arusaamu ning tõi selguse, et oma südametunnistuse vastu midagi öelda või laulda on kohatum kui näiline kinnihoidmine traditsioonist.

Riiklikult sanktsioneeritud palve mingi entiteedi poole, mille olemasolu on samas kategoorias posija aura, pildaja energiasamba või Russelli teekannuga, käib vastu mu südametunnistust, tõetunnetust ja õiglustunnet. Ja on ka ebateaduslik.

Palve mõju on teaduslikult uuritud ja leitud, et kasu sest pole – pigem loob võltsi kindlustunde ja hoiab inimesi eemal tõendatult efektiivsete tegevuste sooritamisest. Palve on tühjad sõnad tühjuse poole. Muidugi ma tahan, et mu isa- ja emamaal hästi läheks, kuid eelistan selleks pigem ise midagi konkreetset teha kui üritada ääretut vaakumit oma helivõngetega täita.

Selline on lühidalt minu motivatsioon kolmanda salmi vaikijatega liitumiseks. Kellelgi teisel võivad mingid muud põhjused olla, kuid kui tulemuseks on samuti kolmanda salmi vaikimine, siis tea, et sa pole siin Eestis üksi, kui see teadmine oluline on.

Kutsun endast märku vastaval Facebooki leheküljel ja ehk saame Eesti Vabariigi aastapäevaks meid kenakese hulga kokku.

Ma pole kindel, kas ma soovin ilmtingimata uue rahvushümni loomist, samas poleks ka midagi selle vastu, kui see uus on selgelt parem, aga see diskussioon toimugu nii ekspertide seas kui ka üldrahvalikult, kui loojad ja eksperdid on oma kaalukad ja põhjendatud arvamused välja toonud.

Samuti pole ma kindel, kas just praegune aeg on õige sellise laiema diskussiooni alustamiseks, kuid seni on mul ja kõigil võimalus järgida oma paremat äratundmist ning käituda kolmanda salmi vaikijana. Ja kui keegi soovib kolmandat salmi just eriti valjult laulda, siis on seegi hea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles