Nädala plaat: sild olnust olevasse

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epifolium
Epifolium Foto: promo

Epifolium

Epifolium  (ise välja antud)

Hinne 5

Epifolium ei ole black-metal-bänd. Nime taha peitub ühemeheorkester, mis koosneb Walesis sündinud ja multikultuurses Torontos üles kasvanud Iisak Sulev Andrellerist, kes saabus 2008. aastal esimest korda Eestisse. Otsima juuri ning avastama siinset rahvamuusikat.

Epifoliumi valdavalt instrumentaalmuusikat sisaldav debüütalbum on otsast lõpuni äratuntava saundi ja isikupärase muusikalise tekstuuriga ning eristub siinsel, tegelikult tõesti piisavalt mitmetahulisel etnomaastikul originaalse lähenemise poolest. Küllap vahel paistavad kaugemalt asjad tõesti selgemini.

Leebed kandlesõrmitsused, unelev bass ja ambientsed helimaastikud esitlevad pärimusmuusikat läbi omalaadse elektroakustilise prisma. Tavatud arranžeeringud eksperimenteerivad, kuid peavad minevikust raudselt lugu. Sild olnu ja oleva vahel on lausa füüsiliselt hoomatav. Rahvatraditsioon kõige õigemal kujul baseerubki varieerumisel. Mis muutub, on elus. Helisevatele kandlekeeltele sammalt ei kasva. Lihtne.

See kaunis ja unikaalne plaat on salvestatud pisikeses puust hütis Ontario järve ääres. Epifolium toimetas sinna kõik oma pillid ja varustuse ning salvestas igal hetkel, kui just polnud parasjagu metsas või kanuus. Umbes kolmandik plaadist on omalooming.

Helisevas ja rahustavas, viimse piirini isiklikus «Epifoliumis» pärimus ei lahustu, juured ei lõhustu, kuigi muusik naudib vaba musitseerimise erinevaid viise ja vorme, kasutab traditsionaalsest kultuurist tuntud autentseid loomingulisi võtteid ja tänapäeva digitaaltehnoloogia avaraid võimalusi ning suudab kõige selle kaudu sündinud uue kvaliteediga mõjuda karge ja värske tuulepuhanguna. Õrn metallofon, kandle kõrval kitarr ja kontrabass. Lisaks õhkhaprad sämplid kärarikkast Toronto metroost, džässartistide rütmidest ja loodushäältest. Värelev ja lummav.

Järgmisel nädalal asub tagasihoidlik Epifolium oma esimesele tuurile Eestis, seltsiks intiimse ruumi helipartisanid, lo-fi-polka-punk-elektroonik Pastacas ja Lõuna-Eesti folk-bluus-andergraund-ambient-multitalent Kago. Paremat seltskonda ei oskaks talle ausalt öeldes soovidagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles