Rannar Vassiljev: sotsid oskavad arvutada, Palts mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Vassiljev.
Rannar Vassiljev. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraadist riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Rannar Vassiljev kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et kui nii sotsid kui IRLi liige Tõnis Palts pooldavad tulumaksuvaba miinimumi tõstmist, siis vaid ühed oskavad arvutada.

Tõnis Paltsu arvamus sisaldab kahte mõtet, millega nõustuda. Esiteks – kriitikaga Reformierakonna ja IRLi valitsuse suunal mitmete hiljuti tehtud investeeringute osas. Heaks näiteks on põhjendamatult grandioossed viaduktid, mis teede kohal ähvardavalt kõrguvad. Teiseks – tulumaksuvaba määr on Eestis tõesti põhjendamatult madal, mistõttu sotsiaaldemokraadid esitasid sel nädalal seaduseelnõu selle tõstmiseks.

Siinkohal erineb sotsiaaldemokraatide lähenemine IRLi omast selles osas, et esimesed on realistid ning oskavad arvutada. Paltsu pakutud idee viia tulumaksuvaba määr 500 euroni ning tõsta see hiljem 5000 euroni kuus on idee pigem Thomas More’i Utoopia saare valdkonnast. 500 euroni viimise hind oleks riigikassale pool miljardit eurot aastas, mis on võrreldav summaga, mis läheb riigieelarvest hariduse ja teaduse valdkonda.

Sildistades astmelise tulumaksu eelistajaid punaterroristist revolutsionäärideks, annab Tõnis Palts hinnangu nii kogu edukamale osale Euroopast kui ka kõigile maailma konkurentsivõimelisematele riikidele, kes eranditult on valinud astmelise tulumaksu.

Kuigi Eesti parempoolsed dogmaatikud püüavad seada võrdusmärki võrdsuse ja vaesuse vahele, väidab maailmapraktika pigem vastupidist. Üldiselt on majanduslikult edukamatele riikidele iseloomulik suurem sissetulekute võrdsus kui vähem edukatele.

Ettevõtja ja poliitik Tõnis Palts (IRL) pakkus tänases Postimehes välja oma tervikliku maksureformikava, mille intrigeerivaim osa on tulumaksu vähendamine maksuvaba miinimumi tõstmise kaudu. Alguses tuleks seda kergitada tema nägemuses nii kolmekordselt (144 eurolt 500-le) ja seejärel maksustada vaid ülirikkaid (kuutulu alates 5000 eurost).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles